• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

Hrvatska predstavila program jednogodišnjeg predsjedanja EUSAIR-om i AII na inauguracijskoj konferenciji u Zagrebu

Hrvatska je 1. lipnja od Bosne i Hercegovine preuzela predsjedanje Strategijom EU za Jadransku i jonsku regiju EUSAIR i Jadransko-jonskom inicijativom, a svoj program predsjedanja u jednogodišnjem mandatu jučer je službeno predstavila na inauguracijskoj konferenciji održanoj u Zagrebu. Konferenciju su otvorili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Hrvatsko predsjedanje podudara se s desetom obljetnicom ulaska Hrvatske u EU, a kao političke prioritete Hrvatska je postavila transformaciju i doprinos Strategije i Inicijative procesu proširenja EU, dovršetak procesa revizije Strategije, kao i snažniju institucionalnu suradnju u okviru četiri Makroregionalne strategije EU. Hrvatsko predsjedanje donosi i uvođenje petog, socijalnog prioritetnog stupa u Strategiju.

„Suština suradnje u okviru europskih makroregija je izgradnja povjerenja i zajedničkog djelovanja između država sudionica, koje ublažava fokus na partikularne ciljeve u korist nekog većeg, univerzalnog dobitka“, istaknuo je na otvorenju Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i zahvalio ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću na dobroj suradnji tijekom jednogodišnjeg BiH predsjedanja.

Ključ razvoja održivog turizma u provedbi odabranih strateških projekata

„U području 4. tematskog stupa Održivi turizam, kojim upravlja Ministarstvo turizma i sporta, kao prioritet hrvatskog predsjedanja EUSAIR-om istaknuta je tema važnosti primjene mjerljivih pokazatelja održivog turizma, a posebice u brizi za čisto more koje je naš zajednički resurs. Odgovorno upravljanje turizmom i turističkim resursima treba ostati jedan od prioritetnih ciljeva Strategije. Među prioritetnim temama u reviziji EUSAIR Akcijskog plana su zelena i digitalna tranzicija te pametno i održivo upravljanje turizmom, s naglaskom na znanje i vještine“, istaknula je ministrica Nikolina Brnjac, koja je najavila i prvu aktivnost u hrvatskom predsjedanju, Konferenciju o održivom nautičkom turizmu koja se danas održava u Zagrebu.

Ministarstvo turizma i sporta, u okviru dosadašnje provedbe prioriteta četvrtog stupa Strategije, u suradnji je s vanjskim stručnjacima objavilo stručne priručnike o participativnom turizmu, gastro turizmu i wellbeing turizmu ili turizmu blagostanja. Provedena su istraživanja inovacijskih kapaciteta u turizmu regije te istraživanje o stavovima posjetitelja destinacija na području jadranske i jonske regije. Značajan kapital predstavlja sedam potpuno spremnih strateških projekata za razvoj održivog turizma na području cijele regije, proisteklih upravo iz rada Tematske upravljačke skupine 4. stupa EUSAIR-a.

Ususret socijalno osvještenijoj Strategiji

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU iniciralo je u postupku revizije Strategije i uključivanje novog, zasebnog, 5. tematskog stupa koji bi objedinio socijalne teme i vodio ususret socijalno osvještenijoj strategiji. Ova hrvatska inicijativa dobila je jednoglasnu i bezrezervnu podršku svih zemalja članica, o čemu je na konferenciji govorio ministar Šime Erlić.  O novom EUSAIR tematskom stupu govorilo se i na panelu Društvena dimenzija u EUSAIR-u u kojem su sudjelovali i predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podršku početku hrvatskog predsjedanja dao je i Sławomir Tokarski, direktor Uprave za europsku teritorijalnu suradnju, makroregije, Interreg i provedbu programa Europske komisije.

Kick Off konferencija 02

Kick Off konferencija 03

Srodni sadržaj po oznakama

Na putu prema održivom nautičkom turizmu: uskoro izdašne potpore za zelenu turističku flotu i dekarbonizaciju hrvatske plovne turističke infrastrukture

NA PUTU PREMA ODRŽIVOM NAUTIČKOM TURIZMU: USKORO IZDAŠNE POTPORE ZA ZELENU TURISTIČKU FLOTU I DEKARBONIZACIJU...
Pročitaj više »

Turizam je više od aktivnosti u slobodno vrijeme i zahtijeva stručnu i kvalificiranu radnu snagu

Nedostatak radne snage u području turizma i njezina neusklađenost s potrebama sektora ključna je tema...
Pročitaj više »

Dva nova stručna priručnika za profesionalce u turizmu

Profesionalci u turizmu na samom kraju još jedne godine turističkog oporavka dobili su dva nova...
Pročitaj više »

EK dodjeljuje bespovratna sredstva i nagrade kroz nekoliko otvorenih centraliziranih natječaja i inicijativa

Za razliku od decentraliziranih poziva na dostavu projektnih prijedloga za bespovratna sredstava Europske unije, o...
Pročitaj više »

MINTS spreman za 7 strateških projekata za održivi turizam u Jadransko-jonskoj regiji

Sezonalnost turističke potražnje zajednički je problem Jadransko-jonske makroregije, održivi i odgovorni turizam kroz diversifikaciju proizvoda...
Pročitaj više »

Tranzicijski put za turizam

Tranzicijski put za turizam: turistički ekosustav prvi u kojem je pokrenut zajednički tranzicijski put jednog...
Pročitaj više »

U Tirani pod motom “EU-Mladi-Razmjena” počeo 7. Forum EUSAIR-a

Pod sloganom „EU-Youth-Exchange / EU-Mladi-Razmjena“ u Tirani je, pred više od tisuću sudionika, otvoren 7.Forum...
Pročitaj više »

Kulturne rute su dobar put prema klimatski neutralnoj turističkoj ponudi

Kulturne rute Vijeća Europe dobar su putokaz kako turističku ponudu učiniti klimatski neutralnijom, rečeno je...
Pročitaj više »

I Tjedan makroregionalnih strategija pod utjecajem rata u Ukrajini

U online izdanju iz Bruxellesa traje Tjedan makroregionalnih strategija EU koji kao godišnje događanje po...
Pročitaj više »

Marie Audren, generalna direktorica HOTREC-a u četvrtak gošća na konferenciji Ministarstva turizma i sporta

Marie Audren, generalna direktorica HOTREC-a u četvrtak, 25. studenoga 2021. gostuje na konferenciji Ministarstva turizma...
Pročitaj više »
Skip to content