VELIKI UZLET KONGRESNOG TURIZMA!

HRVATSKA PRIMLJENA U STRATEŠKU ALIJANSU NACIONALNIH KONGRESNIH UREDA EUROPE

Kraj turističke 2016. godine je svakako obilježio veliki pomak u kongresnom turizmu koji je godinama bio zanemaren, a koji je sada dobio pravi vjetar u leđa – strateški plan razvoja.

Nedavno je Ministarstvo turizma predstavilo Akcijski plan razvoja kongresnog turizma kojim  bi se do 2020. godine Hrvatska razvila u jednu od najpoželjnijih europskih destinacija za manje i srednje poslovne skupove asocijacija i korporacija. Definirana su i dva glavna strateška cilja, a to je udvostručiti broj sudionika skupova tj. privući milijun sudionika te povećati prosječnu potrošnju po sudioniku skupa. Također, napokon se osniva i Kongresni ureda unutar HTZ-a te je Hrvatska upravo primljena u Stratešku alijansu nacionalnih kongresnih ureda Europe ( SANCBE ).

Tako je Hrvatska je postala 25. članicom Strateške alijanse nacionalnih kongresnih ureda Europe (Strategic Alliance of the National Convention Bureaux of Europe), a rezultat je to rada i zalaganja Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma čiji su predstavnici uspješno lobirali za članstvom naše zemlje u ovom vrijednom udruženju. „Poslovni ili MICE turizam u hrvatskim se okvirima često spominje kao važan turistički proizvod koji znatno može utjecati na produljenje turističke sezone te je kao takav uključen u projekt „Hrvatska 365“. Ovaj proizvod svoje mjesto ima i u Strategiji razvoja hrvatskog turizma u sklopu koje je definiran kao jedan od deset ključnih proizvoda na temelju kojih se predviđa strateški razvoj hrvatskog turizma. Kreiran je i Nacionalni program razvoja kongresne ponude koji predstavlja zajednički okvir za djelovanje različitih relevantnih dionika razvoja ovog turističkog proizvoda.” poručio je direktor Ivičić, dodavši kako u Hrvatskoj ipak postoje destinacije koje su se snažno profilirale u ovom segmentu, poput Zagreba, Opatije, Splita i Dubrovnika.

Riječ je o udruženju koje je oformljeno s ciljem jačanja razmjene znanja i partnerske suradnje među zemljama članicama koje također raspravljaju i o brojnim projektima te istraživanjima vezanim uz kretanja kongresne ponude. Prema ICCA Statistics Report iz 2014. godine, Europa je vodeća destinacija kongresnog turizma, a jedan od glavnih ciljeva udruženja je zadržavanje te pozicije i u budućnosti.”Sigurno je da će ovo članstvo dodatno podići sveukupne aktivnosti na višu razinu. Hrvatska je destinacija koja u ovom segmentu može ponuditi nešto novo jer smo relativno neotkrivena destinacija kada je MICE turizam u pitanju i to je naša glavna prednost koju možemo i moramo iskoristiti“ zaključuje Ivičić.

Uz Hrvatsku kao novu članicu, u udruženju su još i Austrija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Mađarska, Island, Irska, Italija, Crna Gora, Norveška, Poljska, Portugal, Latvija, Škotska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Švicarska. Hrvatska će, kao punopravna članica, sudjelovati već na sljedećem sastanku Strateške alijanse nacionalnih kongresnih ureda Europe, a koji se održava 26. i 27. siječnja 2017. godine u Firenci.

 

Izvor: hrturizam.hr