Dodijeljene nagrade Zlatna penkala Hrvatske turističke zajednice

Hrvatska turistička zajednica sada je već tradicionalno, po trinaesti put, organizirala Zlatnu penkalu, dodjelu nagrada i priznanja za inozemne novinare, održanu na Kvarneru, u Opatiji i Malom Lošinju, 15. i 16. svibnja. Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao nositelja i glavnog organizatora, partneri su bili turističke zajednice Kvarnera, grada Opatije te grada Malog Lošinja. 

„Strani gosti čine oko 90 posto turističkog prometa u Hrvatskoj i upravo zato ova nagrada ima posebnu važnost i težinu u doprinosu promociji hrvatskog turizma na inozemnim tržištima, a lijepe priče i dojmovi o Hrvatskoj, nastali na temelju osobnog iskustva, najbolja su preporuka i motiv svima onima koji još nisu otkrili čari i prirodne ljepote naše zemlje da to uskoro učine“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom svečane dodjele nagrade „Zlatna penkala“.

Ovogodišnje nominacije po kategorijama za Zlatnu penkalu primljene su od predstavništava Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu za sljedeća tržišta: Austrija, Švicarska, Belgija, Češka, Francuska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Benelux, Njemačka, Poljska, Rusija, Ukrajina, SAD, Slovačka, Slovenija, Švedska, Danska, Estonija i  Velika Britanija. Kategorije u kojima su se dodjeljivale nagrade su za pisani materijal, za online članak i blog, za TV te za radio. Ove je godine primljeno 29 nominacija, odnosno nominirana su 33 novinara, a njih 27 sudjelovalo je na svečanoj dodjeli i popratnom programu.

Grand prix za pisani materijal osvojio je Jean Louis Tremblais iz Figaro Magazinea za reportažu „Lošinj i Cres, arhipelag zlatnog runa".

Dobitnik nagrade za TV reportažu je Marco Preti, s Rai 3, za reportažu „Slavonija”.

Grand prix za blog dobio je Ronald Kordiš, blog 'had.si', za objavu „Motovun - ideje za nedeljski izlet”.

Domaćini Zlatne penkale ranijih godina bili su Zagreb, Split, Rovinj, Dubrovnik, Čakovec, Osijek, Otočac, Zadar, Šibenik i Split.