SVJETSKI DAN TURIZMA 2020. : „TURIZAM I RURALNI RAZVOJ“

Svjetski dan turizma svake se godine  obilježava  27. rujna, a ovogodišnja mu je središnja tema „Turizam i ruralni razvoj“, čime se nastoji naglasiti  jedinstvenu ulogu koju turizam igra u pružanju prilika izvan velikih gradova i očuvanju kulturne i prirodne baštine diljem svijeta. 

„Svim turističkim djelatnicima i turistima čestitam Svjetski dan turizma. Hrvatska po svojim bogatstvima, posebnosti i raznolikosti nezaobilazna je destinacija za sve koji „pune baterije“ prirodom. Zaštićena prirodna baština je pokretač održivog razvoja turizma i održivog ruralnog razvoja. Zaštitom baštine čuvamo i prepoznatljive mirise, boje, zvukove i okuse svih turističkih destinacija. Kvalitetni turistički proizvodi u ruralnim područjima poticaj su za rast poljoprivredne proizvodnje koja prati pojačanu potražnju za domaćim proizvodima. Samo uz kontinuiran trud i entuzijazam možemo Hrvatsku činiti uspješnom destinacijom, stoga Ministarstvo turizma i sporta nastavlja pružati podršku ljudima i krajevima koji žive od turizma, posebno u ruralnom prostoru i posebno u ovim izazovnim vremenima. Hrvatski turizam budućnosti je onaj u kojem se sve hrvatske destinacije razvijaju ravnomjernije, održivije i još uspješnije.“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Važno je naglasiti kako ove godine, po prvi puta u 40-godišnjoj povijesti Svjetskog dana turizma, službenu proslavu neće ugostiti  jedna država članica UNWTO-a. Umjesto toga, nacije iz bloka Mercosur (Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, uz pridruživanje Čilea sa statusom promatrača) preuzet će ulogu zajedničkog domaćina. Ovaj sporazum o zajedničkom domaćinstvu prikazuje duh međunarodne solidarnosti koja se provlači kroz turizam i koju je UNWTO prepoznao kao ključnu za daljnji oporavak. Na žalost, zbog epidemioloških razloga, službena će se proslava održati virtualno.

Sva aktualna zbivanja i informacije vezana uz planirano ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana turizma, dostupna su na poveznici https://trello.com/b/1kbScWKI/unwto-world-tourism-day-2020-media-kit putem koje se možete upoznati s programom obilježavanja, popratnim priopćenjem, službenom tematskom porukom glavnog tajnika UNWTO-a, g. Zuraba Pololikashvilia, odgovarajućim hashtag-ovima za praćenje povezanih novosti na društvenim mrežama i ostalim medijskim alatima.