Kristjan Staničić je imenovan jednoglasno, a radi se o kandidatu koji dolazi iz sektora hotelijerstva s dugogodišnjim iskustvom na rukovodećim funkcijama

Staničić će na mjestu direktora zamijeniti Ratomira Ivičića koji je u veljači ove godine zatražio razrješenje, a na natječaj koji je bio otvoren do 30. svibnja ukupno je pristiglo sedam prijava. Ostali kandidati su bili Davorko Obuljen, donedavni zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije, znanstvenica s Instituta za turizam Katarina Miličević, Joško Stella, direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Dean Bosak iz Ugo grupe d.o.o, Tonči Glavina, suvlasnik splitske agencije za omladinski turizam, dok je šesti kandidat još uvijek nepoznat.

– Riječ je o istinskom profesionalcu s dugogodišnjim iskustvom rada u turizmu koji sam siguran da će dati veliki zamah daljnjem pozicioniranju Hrvatske kao jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija. Te vrijednosti prepoznala je i struka, a tome u prilog ide i činjenica što je direktor Staničić izabran jednoglasnom odlukom Turističkog vijeća. Hrvatski turizam ima veliki potencijal za rast i razvoj i siguran sam da ćemo kroz zajedničku suradnju učiniti Hrvatsku još konkurentnijom i prepoznatljivijom u svjetskim okvirima, rekao je Cappeli.

Kristjan Staničić gotovo cijelu karijeru radi u turizmu. Diplomirao je na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji gdje je i magistrirao, a ujedno je završio i jednogodišnji studij Diplomatske akademije u Zagrebu. Karijeru je započeo u Ministarstvu vanjskih poslova, a nastavio kao pomoćnik direktora marketinga i prodaje Hoteli Novi, a bio je i član Uprave te tvrtke. Obnašao je i funkciju predsjednika Uprave Liburnia Riviera Hotela, predsjednika Uprave crikveničke hotelske tvrtke Jadran te funkciju izvršnog direktora prodaje i marketinga, a potom i predsjednika Uprave Hotela Bernardin iz Portoroža u Sloveniji.

Aktivno je sudjelovao u izradi strateških dokumenata iz područja turizma na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini, član je Izvršnog odbora Udruge Poslodavaca u Hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), te je sudjelovao i sudjeluju u radu niza stručnih tijela.

Staničić je i politički aktivan pa je tako na nedavnim lokalnim izborima bio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Rijeke.

 

Zahvaljujući klubovima na Zrću i njihovim gostima, Novalja se za posljednjih 15 godina razvila snažnije nego u ranijih 50 ili 60 godina.

 

Ante Dabo gradonačelnik je Novalje na otoku Pagu, a ni Dabo ni Novalja nikad ni po čemu ne bi bili zanimljivi i važni apsolutno nikome, osim samima sebi, da se tom mjestu prije petnaestak godina nije dogodila plaža Zrće, koja je u međuvremenu izrasla u globalno popularnu i razvikanu destinaciju partijanerskog turizma.

U Hotel & Casa Valamar Sanfioru održano je Državno prvenstvo barmena u organizaciji Hrvatske Sekcije Barmena pri Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Sedmorica najboljih hrvatskih barmena natjecala su se u klasičnom stilu i flairu (slobodnom stilu). Dok je u klasičnom stilu zadatak bio izrada 4 koktela i dekoracije u kategoriji long drink u najviše 22 sec, u flairu su se radila dva pića također iz kategorije long drink za što su imali 5 minuta.

 

Stručni peteročlani žiri (Zoran Surla, Mate Dedić, Alen Mravić, Tomislav Biluš i Karlo Damjanić) pojačan sucem za stručni rad Josipom Dijanom,  na temelju vještina i prezentacije odlučio je sljedeće:

 

-       najbolji barmen u klasičnom stilu je Dorijan Skoblar (Imperial - Rab), drugo mjesto ponio je Nino Karlovčec (Valamar - Rabac) te treće Luka Faflja (Imperial - Rab). Najbolji u stručnom radu je Tomislav Stančić.

-       Najbolji barmen u slobodnom stilu je Ante Matušan, drugo je mjesto osvojio Lovre Perković, a treće Dorijan Skoblar

 

Organizatorica natjecanja, Dragana Franković, voditeljica hrane i pića u Valamar Family Life Bellevue Resortu i predsjednica Hrvatske sekcije barmena tom je prigodom izjavila: „Biti barmen znači biti kreativan, maštovit i konstantno učiti i razvijati vještine. Danas smo imali priliku vidjeti puno mladih ljudi koji su pokazali upravo to - što znači biti dobar barmen. Iznimno mi je drago da se naša struka iz godine u godinu dve više prepoznaje kao jedna od bitnih u turističkoj ponudi te mi je, a govorim to  u ime Hrvatske Sekcije Barmena  i Valamar Rivijere kao domaćina, velika čast bila na jednom mjestu okupiti najbolje iz struke. Čestitam pobjednicima i... vidimo se sljedeće godine!"

 

Natjecatelji iz cijele Hrvatske svoje su sudjelovanje na državnom prvenstvu izborili pobjedama na regionalnom prvenstvima koja su se održala prošlog mjeseca. Podsjetimo se, na regionalnom natjecanju na Rabu za regiju Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, ukupno se šestero barmena kvalificiralo na državno natjecanje: Luka Faflja, Dominik Šanko, Dorijan Skoblar i Danijel Tomulić iz Valamarove destinacije Rab te Nino Karlovčec iz destinacije Rabac.

Ponedjeljak, 03 Srpanj 2017 08:35

Jačanje socijalnog dijaloga – faza III

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava rapisalo je natječaj za jačanje ljudskih potencijala.

 


Osnovni cilj Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali je pridonjeti rastu zapošljavanja i jačanja socijalne kohezije u Hrvatskoj. Operativnim su programom razrađena ulaganja u četiri temeljna područja: zapošaljavanje i tržište rada, socijalno uključivanje, obrazovanje i cjeloživotno učenje te potpora javnoj upravi.

Fond: Europski socijalni fond

Operativni program: Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Tip natječaja: Otvoreni (privremeni) poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva)

Status: otvoren od 31.05.2017. do 1.08.2017.

Nadležno tijelo: Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava

Područje: Dobro upravljanje

Sažetak:

Socijalni dijalog je temelj europske socijalne politike i pomaže stvaranju dostojanstvenih radnih uvjeta svih radnika i radnica, unaprjeđenju radnog zakonodavstva te razvoju socijalnog partnerstva kao alata za ostvarivanje svima zajedničkih ciljeva poput otvaranja novih radnih mjesta, razvoja boljeg životnog standarda i gospodarskog rasta.

Unatoč relativno visokom postotku pokrivenosti industrijskih odnosa kolektivnim ugovorima, učinak bipartitnog socijalnog dijaloga na reguliranje industrijskih odnosa i dalje je nizak zbog ograničenog sadržaja i slabe provedbe načela bipartitnog dijaloga. Odnosno, utjecaj tripartitnog socijalnog dijaloga na donošenje politika u Republici Hrvatskoj je slab zbog ograničenih institucionalnih i stručnih kapaciteta socijalnih partnera, nerazvijene kulture dijaloga u javnoj upravi i neujednačenog razvoja socijalnog dijaloga na lokalnoj razini.

„Jačanje socijalnog dijaloga – faza III.“ treći je Poziv u nizu u posljednjih par godina, kojim je predviđeno financiranje aktivnosti s jasnim doprinosom u rješavanju opisanih potreba i identificiranih problema pri razvoju socijalnog dijaloga.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III.“ usmjeren je na povećanje učinkovitosti, održivosti rezultata i kontinuiteta socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj. Poseban naglasak Poziva je na unaprjeđenju kvalitete socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta socijalnih partnera na međunarodnoj, nacionalnoj, regionalnoj, lokalnoj i sektorskoj razini.

Poziv se provodi u okviru Prioritetne osi 4. Dobro upravljanje, Specifičnog cilja 11.ii.1 Razvoj kapaciteta organizacija civilnog društva, osobito udruga i socijalnih partnera, te jačanje civilnog i socijalnog dijaloga radi boljeg upravljanja.

Opći cilj: Povećati učinkovitost, održivost rezultata i kontinuitet socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj.

Specifični cilj: Unaprijediti kvalitetu socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta socijalnih partnera na međunarodnoj, nacionalnoj, regionalnoj, lokalnoj i sektorskoj razini.

Detalje programa molimo pronađite na službenim stranicama Europskog socijalnog fonda: http://www.esf.hr/natjecaji/dobro-upravljanje/jacanje-socijalnog-dijaloga-faza-iii/ 

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je istaknuo da se u hrvatskom turizmu ostvaruju brojne investicije pa uz nedostatak sezonskih radnika fali i menadžera

 

U zadnje vrijeme puno se govori o nedostatku kadrova u turizmu, a među njima su i menadžeri, upozorio je Cappelli koji je razgovarao s dekanicom Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji Dorom Smolčić Jurdana.

Naveo je da se oko 800 milijuna eura ulaže u 40-ak hotela koji se otvaraju ove godine te da se slično planira i sljedeće godine, ali da Hrvatsku očekuje problem nedostatka menadžmenta odnosno visokoobrazovanog kadra za vođenje tih hotela.

Hrvatska treba ne samo djelatnike kao što su konobari, kuhari ili spremačice, nego je ozbiljan problem nedostatak menadžera u turizmu, rekao je ministar dodavši da se kvalitetnim obrazovanjem želi što brže dobiti kvalitetne kadrove.

Izvijestio je kako je stoga danas s dekanicom Smolčić Jurdana razgovarao o mogućnostima proširenja suradnje, kao i o otvaranja centara kompetencija. Ti će centri, kazao je, doći na dnevni red do kraja godine, nakon izmjene zakona o znanosti, što će omogućiti aktiviranje novca osiguranog za pet centara. Jedan od njih mogao bi biti u Opatiji, a u njemu bio se školovao kadar u turizmu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Cappelli je rekao da je u vezi nedostatka, kako se procjenjuje oko 2700 pomoćnih radnika u turizmu, pronađeno njih 1800 na području cijele Hrvatske.

Cappelli kaže da je turistička počela mjesec dana ranije nego inače, a u prvih šest mjeseci ove godine bilo je oko 25 posto više gostiju nego u istom razdoblju lani, dok je samo u lipnju povećanje od oko 40 posto. Dodao je da  je u nekim segmentima, kao što je nautika, ostvareno povećanje broja gostiju i preko 50 posto te da se promijenila struktura gostiju pa ne dolaze više samo tradicionalni gosti - iz Njemačke, Italije, Austrije ili Slovenije, nego su u nekim županijama na prvom mjestu Britanci, Amerikanci i Korejci. 

Najavio je da će se u vezi s donošenjem novih zakona, primjerice o turističkim zajednicama, zatražiti i mišljenje fakulteta, a posebice u dijelu upravljanja destinacijom. Sada imamo investicije u turizmu u objekte od 4 ili 5 zvjezdica, ali nekim destinacijama se nedovoljno kvalitetno upravlja, pa imamo disproporciju - kvalitetne hotele, a nekvalitetnu destinaciju, rekao je Cappelli.

Dekanica Dora Smolčić Jurdana istaknula je kako se velika pažnja na fakultetu posvećuje praktičnom radu te pohvalila odličnu suradnju s poslodavcima u turizmu. Navela je da je fakultet je potpisao ugovore s 23 vodeće turističke kompanije u kojima studenti prolaze praksu, a nakon što diplomiraju često se u njima zapošljavaju.

U povodu Dana ACI-a koji se obilježava 1. srpnja, ministar Cappelli je posjetio ACI-jevu marinu Opatija u Ičićima i brod Nautičke patrole Jutarnjeg lista koji će obići 33 hrvatske marine i anketirati 1500 nautičara s ciljem utvrđivanja i uspoređivanja kvalitete usluga marina te unapređenja kvalitete hrvatskog nautičkog turizma.

Cappelli je rekao da se procjenjuje da u Hrvatskoj nedostaje oko 15.000 vezova, a direktor ACI-ja Kristijan Pavić da je vrlo zadovoljan sezonom.

Hotel Villa Magdalena u Krapinskim Toplicama od početka lipnja poslovat će sa znatno više smještajnih kapaciteta i sadržaja nego do sada, uključujući i proširenu wellness ponudu s unutarnjim bazenom, većim restoranom i prostorima za poslovne grupe, u što su vlasnici obitelj Petrović uložili 2 milijuna eura.

Hrvatska turistička zajednica sada je već tradicionalno, po trinaesti put, organizirala Zlatnu penkalu, dodjelu nagrada i priznanja za inozemne novinare, održanu na Kvarneru, u Opatiji i Malom Lošinju, 15. i 16. svibnja. Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao nositelja i glavnog organizatora, partneri su bili turističke zajednice Kvarnera, grada Opatije te grada Malog Lošinja. 

„Strani gosti čine oko 90 posto turističkog prometa u Hrvatskoj i upravo zato ova nagrada ima posebnu važnost i težinu u doprinosu promociji hrvatskog turizma na inozemnim tržištima, a lijepe priče i dojmovi o Hrvatskoj, nastali na temelju osobnog iskustva, najbolja su preporuka i motiv svima onima koji još nisu otkrili čari i prirodne ljepote naše zemlje da to uskoro učine“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom svečane dodjele nagrade „Zlatna penkala“.

Ovogodišnje nominacije po kategorijama za Zlatnu penkalu primljene su od predstavništava Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu za sljedeća tržišta: Austrija, Švicarska, Belgija, Češka, Francuska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Benelux, Njemačka, Poljska, Rusija, Ukrajina, SAD, Slovačka, Slovenija, Švedska, Danska, Estonija i  Velika Britanija. Kategorije u kojima su se dodjeljivale nagrade su za pisani materijal, za online članak i blog, za TV te za radio. Ove je godine primljeno 29 nominacija, odnosno nominirana su 33 novinara, a njih 27 sudjelovalo je na svečanoj dodjeli i popratnom programu.

Grand prix za pisani materijal osvojio je Jean Louis Tremblais iz Figaro Magazinea za reportažu „Lošinj i Cres, arhipelag zlatnog runa".

Dobitnik nagrade za TV reportažu je Marco Preti, s Rai 3, za reportažu „Slavonija”.

Grand prix za blog dobio je Ronald Kordiš, blog 'had.si', za objavu „Motovun - ideje za nedeljski izlet”.

Domaćini Zlatne penkale ranijih godina bili su Zagreb, Split, Rovinj, Dubrovnik, Čakovec, Osijek, Otočac, Zadar, Šibenik i Split.

U utorak 25. travnja na otoku Rabu u Hotelu 'Padova' održano je regionalno natjecanje barmena HSB-a za regije Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske Županije. Natjecanju je pristupilo ukupno 15 barmena, sedmero s područja Primorsko-goranske županije, od kojih su čak šestorica bili barmeni rapskog 'Imperiala', te osmero s područja Istarske županije, dok Ličko-senjska županija na ovom natjecanju nije imala niti jednog predstavnika.

Osim pobjede, bilo je važno osvojiti i neko od prva četiri mjesta koja osiguravaju nastup na državnom prvenstvu barmena koje će se 24. svibnja održati u 'Hotel & Casa Valamar Sanfior' u Rapcu, s početkom u 11:00 sati,  na kojem će barmeni okušati svoje vještine u klasičnom stilu, dok će u 15:00 sati započeti drugi dio natjecanja u flair stilu.

Na regionalnom natjecanju barmeni su se natjecali i u spravljanju duge barske mješavine – koktela, i to uz sponzorstvo vodećeg svjetskog proizvođača najfinijih sirupa, gurmanskih preljeva, voćnih pirea, likera, voćnih smoothia i frapea, francuske tvrtke MONIN, bez čijih se proizvoda, kažu stručnjaci, gotovo i ne može zamisliti spravljanje barskih koktela.

Svaki je natjecatelj za spravljanje svojeg koktela imao na raspolaganju sedam minuta.

Proglašenje najboljih u znaku Raba i Rapca

Nakon natjecanja koje potrajalo oko tri i pol sata, prema ocijeni stručnog žirija pobjednikom je proglašen, ujedno i najmlađi natjecatelj, Luka Faflja, barmen u 'Imperialu' Rab. Drugo i treće mjesto pripalo također 'Imperialovcima' Dominiku Šanku i Dorijanu Skoblaru. Četvrto mjesto s najboljim stručnim radom osvojio je Nino Karlovčec iz Rabačkog „Valamara“. Uz njih četvoricu, zbog broja natjecatelja, kako to pravila nalažu, na državno će prvenstvo kao peti otputovati i Rabljanin Danijel Tomulić, a zbog nagrade za najbolju kreaciju priključit će im se i Filip Đurđa iz Rapca.

U natjecanju se ocjenjivao stručni rad, miris, okus te sam izgled koktela, a o putnicima na državno prvenstvo u Rapcu 24. svibnja odlučio je stručni žiri u sljedećem sastavu: za izbor najboljeg stručnog rada Robert Zuliani iz Rapca i Ticijana Ikica Piutti iz Rovinja, redoslijed koktela po okusu, boji i mirisu odredio je žiri u sastavu; Dragana Franković iz Rapca, Karlo Damjanić iz Pule i vrsni rapski barmen Alen Mravić. O najboljoj dekoraciji odlučivao je šef sale Imperialovog Hotela 'Eve' Boris Kordić.

regionalno natjecanje je završeno, juniorskim natjecanjem barmena 'Junior barmens cup', učenika srednjih škola iz Raba i Rovinja.