Petak, 05 Lipanj 2020 08:12

Croatia Tourism & Travel Weekly

Hrvatska udruga turizma pripremila je pregled aktualnih informacija o turizmu s ciljem što kvalitetnijeg i ažurnijeg informiranja relevantnih institucija i potencijalnih gostiju na našim emitivnim tržištima.

 

SIGURNOST PRIJE SVEGA

  • Tijekom lipnja u Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan novooboljeli od virusa COVID-19
  • Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u EU i brojni svjetski mediji ističu Hrvatsku kao jednu od najsigurnijih turističkih destinacija
  • Hrvatska ima dobro organiziran zdravstveni sustav koji je za vrijeme najvećeg stupnja epidemije funkcionirao bez poteškoća i maksimalno je spreman za ljetnu sezonu i povećan broj turista

 

INFORMACIJE O GRANICAMA

Hrvatska ima otvorene granice za dolazak turista.

  • Državljani 10 EU zemalja - Slovenija, Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litva, Poljska i Njemačka u Hrvatsku mogu ući bez ikakvih ograničenja, jednostavnom prijavom na https://entercroatia.mup.hr.
  • Državljani ostalih EU i non EU zemalja, u Hrvatsku mogu nesmetano ući zbog:
  1. turističkog dolaska - moraju imati potvrdu rezervacije smještaja, ugovor o zakupu u kampu, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma ili vaucher putničke agencije
  2. poslovnih razloga / gospodarskog interesa - dokazuju pozivom gospodarskog subjekta, pozivom na poslovni sastanak, vlasništvom nad nekretninom ili plovilom (ili imanjem leasinga za plovilo), vlasništvom nad trgovačkim društvom ili članstvom u upravi trgovačkog društva,
  3. neodgodivih osobnih razloga
  4. dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati:
  • mjesto/adresu smještajnog objekta
  • kontakt broj telefona i
  • duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz RH.
  • državljani non EU zemalja za ulazak u Hrvatsku moraju imati valjanu vizu u Hrvatsku i također moraju dokazati neodgodive osobne razloge, poslovne razloge ili gospodarski interes

Za ulazak u Hrvatsku nije potreban test na COVID-19

Dodatne informacije mogu se dobiti upitom na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a odgovore na najčešće postavljana pitanja možete pronaći na ovoj poveznici.

U narednim danima najavljena je relaksacija ulaska za državljane drugih zemalja, a što će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije u njihovim zemljama

 

PUTNE INFORMACIJE

  • Zbog rasta interesa za Hrvatsku i normalizacije prometa unutar EU, uvodi se sve više avionskih linija koje omogućuju direktan let u Hrvatsku. Hrvatski avioprijevoznik Croatia Airlines uz postojeće letove za Amsterdam i Frankfurt, od ovog je tjedna pokrenuo letove za Kopenhagen te je najavio da od 8. lipnja kreću letovi za Zürich, dok se većina ostalih europskih destinacija otvara 15. lipnja. Lufthansa će od kraja lipnja letjeti na linijama iz Frankfurta i Münchena prema Dubrovniku i Splitu, a Frankfurt će se redovnom linijom povezati i s Pulom 
  • Uz najave avionskih linija, češki željeznički operater RegioJet najavio je za 30. lipnja uspostavu prve direktne željezničke veze između Hrvatske i Češke. Linija bi se uspostavila već od 30. lipnja
  • Austrija je u potpunosti normalizirala putnički promet prema susjednim zemljama te je stanje jednako onome prije uvođenja epidemioloških mjera

 

OTVORENI HOTELI, KAMPOVI I LJETOVALIŠTA

  • Trenutno je u Hrvatskoj otvoren 321 hotel i 171 kamp
  • U narednim danima otvorenje dodatnih kapaciteta najavile su sve vodeće turističke kompanije
  • Svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani su u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta

 

GOSTI O NAMA

”S prijateljima sam došao na aktivni vikend jer nam je Hrvatska nezamjenjiva destinacija. Usluga je na visokoj razini, svugdje se pazi na sigurnost, ali bez da se osjećate kao u bolnici.” Janez Bolman iz Slovenije (32), trenutno boravi na otoku Cresu

”Dolazim u Hrvatsku već 5 godina. I ove godine sam došla s obitelji jer se osjećam sigurno, a zemlja je prekrasna!” Greta Schuman iz Njemačke (53), trenutno boravi u Zadru

 

ZANIMLJIVOSTI

  • Zagreb, Cavtat i Rijeka na popisu su 20 najsigurnijih europskih destinacija za post-korona putovanja i odmor koje je odabrala European Best Destination Organization (EBD), a objavio Forbes, jedan od najutjecajnijih američkih časopisa.
  • Jedino Hrvatska i Portugal imaju po čak tri destinacije na popisu najsigurnijih
  • Američki New York Times naveo je Hrvatsku kao pozitivan primjere u borbi protiv koronavirusa, a Dubrovnik je uvrstio u top 11 svjetskih turističkih destinacija

 

Informacije su dostupne za preuzimanje na 4 jezika (hrvatski, engleski, njemački, slovenski) u dokumentima ispod teksta

Izvor: Hrvatska udruga turizma

Hrvatski zavod za zapošljavanje donio je mjere za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane Koronavirusom (COVID -19) narušena gospodarska aktivnost za lipanj 2020. godine.

Mjera se odnosi na poslodavce koji su u svibnju 2020. godine imali pad prihoda za najmanje 50% u odnosu na svibanj 2019., odnosno ako poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci treba dokazati pad prometa za najmanje 50% u svibnju 2020. u odnosu na veljaču 2020. godine, a visina subvencije je do 4.000,00 kn po radniku.

Detaljne informacije, kao i obrasci potrebni za podnošenje zahtjeva dostupni su na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanjehttps://mjera-orm.hzz.hr/potpora-ocuvanje-radnih-mjesta/

Vlada je odlukom o liberalizaciji prelaska granica s najviše razine poslala jasnu poruku da je Hrvatska turistički otvorena što je ključno za dolazak inozemnih gostiju

 

Odluka Vlade o dodatnoj liberalizaciji prelaska granica za državljane zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju ključna je za hrvatski turizam jer je Hrvatska jedna od prvih zemalja u Europskoj uniji koja je sa najviše razine poslala jasnu poruku da je turistički otvorena. To je iznimno važno u ovoj fazi kada za Hrvatsku, zbog kvalitetne epidemiološke situacije, postoji rastući interes turista sa naših tradicionalnih emitivnih tržišta.

Aplikacija https://entercroatia.mup.hr/, gdje će svi inozemni gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i dobiti online sve epidemiološke upute kao i uvođenje posebnih traka na graničnim prijelazima za brži prijelaz, dodatni su poticaji za dolazak inozemnih gostiju ove sezone. 

Brži prelazak granice odnosi se na državljane Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Njemačke, a oni čine značajan dio naših gostiju.

Hotelijeri i turistički djelatnici spremni dočekuju goste. Trenutno su otvoreni 231 hotel i 86 kampova, a u narednim danima otvorenje dodatnih kapaciteta najavile su sve vodeće turističke kompanije. Svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani su u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta. 

Hrvatska je cijelo vrijeme trajanja epidemije vrlo efikasno upravljala krizom, te je prema ocjenama međunarodnih organizacija među najuspješnijim zemljama u upravljanju s Covid krizom. Novi slučajevi zaraze trenutno se pojavljuju samo sporadično te Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija na Mediteranu, zbog čega je vodeći svjetski mediji ističu kao jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija.   

Direktor Hrvatske udruge turizma

Veljko Ostojić

Četvrtak, 28 Svi 2020 14:47

ENTER CROATIA

S ciljem olakšavanja prelaska granice Republike Hrvatske te kako bi gosti bili upoznati s epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj, stvorena je web stranica https://entercroatia.mup.hr/  

Na navedenoj stranici se nalazi online obrazac u koji se upisuju svi podaci koji su traženi u procesu prelaska granice te uz jednostavno predočenje putovnice ili osobne isprave policajcu na granici, broj ili kod s osobne iskaznice ili putovnice se automatski povezuje sa svim unaprijed upisanim podacima online

Na taj način je cjelokupna procedura upisivanja podataka svake pojedinačne osobe u vozilu svedena na vremenski minimum.

Istovremeno, svi oni koji ispune svoje podatke online, na njihovu email adresu će biti poslane upute koje će sadržavati epidemiološke informacije i mjere na snazi u RH za njihov siguran boravak u Hrvatskoj.

U ovom trenutku web stranica ima obrazac dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na brojnim drugim jezicima te će na istim jezicima putnici i dobiti upute (npr. njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno sve će biti dostupno na preko 10 različitih jezika).

Više informacija dostupno je u privitku ispod teksta

 

 

Sukladno reaktivaciji određenih aktivnosti temeljem Odluke o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, za organizaciju javnih okupljanja i događanja Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke:

 

1. Opće preporuke

Pojačana osobna higijena. Treba izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice.

Fizička udaljenost. Za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičkog razmaka između osoba od 1,5 metra. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

Maske za lice. Preporučuje se korištenje maske za lice ili medicinskih maski u zatvorenim prostorima za osobe koje imaju rizik od razvoja težeg oblika bolesti COVID-19 u slučaju zaraze s novim koronavirusom. Upute za pravilno korištenje maski za lice dostupne su na sljedećoj poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Maske-za-lice-1.pdf.

 

2. Ograničenje ukupnog broja sudionika

Ograničenje ukupnog broja sudionika. Omogućuje se organiziranje javnih događanja i okupljanja osoba na otvorenim prostorima odnosno u zatvorenim prostorima. Najveći broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima, odnosno raspodjele površine otvorenog odnosno zatvorenog prostora od po 4 m2 po osobi je prikazan u tablici.

 

Maksimalni broj osoba koje mogu biti prisutne na javnim okupljanjima ili događanjima

 

Datum

NAJVEĆI BROJ LJUDI

u zatvorenim prostorima

na otvorenim prostorima

od 27. svibnja 2020.

300

500

 

 

Maksimalni broj osoba koje mogu biti prisutne na javnim okupljanjima ili događanjima na otvorenim ili u zatvorenim prostorima podložan je promjeni sukladno rezultatima situacijske analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja.

 

Ministarstvo turizma RH objavilo je Primjer potvrde rezervacije smještaja/charter usluge/itd. kojom se dokazuje ulazak u RH u turističke svrhe. 

Obrazac je dostupan na dnu ove obavijesti. 

Hrvatska epidemiološka situacija među najboljima je na Mediteranu i u EU te su od početka svibnja ukinute zabrane rada trgovinama, restoranima i ograničenja kretanja.

Hoteli, kampovi i ljetovališta primjenjuju najviše standarde sigurnosti boravka gostiju.

Uskoro aplikacija za turistički ulazak i „fast line“ na granicama.

 

Nakon što je hrvatski ministar turizma iznio plan otvaranja ljetne turističke sezone, koji predviđa da će do kraja svibnja putovanja biti olakšana za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku i Slovačku, a tokom lipnja za Njemačku, Poljsku, te iza toga i za ostale zemlje koje imaju slično sigurnu epidemiološku situaciju, hrvatski turistički sektor je putem Hrvatske udruge turizma iznio plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku.

Plan otvaranja turističkih objekta predviđa da će se do kraja svibnja otvoriti kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te neki hoteli, a tijekom lipnja očekuje se potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama.

Hrvatske granice otvorene su za dolazak turista. Prilikom ulaska turisti moraju imati potvrdu rezervacije smještaja, te na granici dobivaju upute za siguran boravak u zemlji.

U izradi je i turistička aplikacija, kojom će gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i koja će omogućiti da prelazak granice bude brži. Aplikacija će omogućiti da do kraja mjeseca bude uveden i „fast line“ režim ulaska za turiste u Hrvatsku.

Tijekom lipnja očekuje se i da će države iz glavnih hrvatskih emitivnih tržišta omogućiti svojim građanima da nesmetano putuju u Hrvatsku i nazad, s obzirom na preporuke koje je izdala Europska komisija i činjenicu da je Hrvatska jedna od država s najmanjim brojem zaraženih osoba u Europi.

Hrvatski hotelijeri i turistički djelatnici dočekuju spremni otvaranje sezone. Svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani su u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta.

Direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić zadovoljan je pripremama za otvaranje ljetne sezone. Prvi gosti u Hrvatsku već su stigli. „Hrvatska ima sjajnu epidemiološku situaciju, a za većinu je gostiju s ključnih emitivnih tržišta dostupna kao autodestinacija. Hrvatski turistički sektor standarde sigurnosti je prilagodio nacionalnim i međunarodnim preporukama te goste dočekujemo spremni“, izjavio je direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić.

Hrvatska je cijelo vrijeme trajanja epidemije vrlo efikasno upravljala krizom, te je prema ocjenama međunarodnih organizacija jedna od najuspješnijih zemalja u borbi s Covid-19 epidemijom. Novi slučajevi zaraze trenutno se pojavljuju samo sporadično te Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija na Mediteranu. Zdravstveni sustav i sustav javne zaštite u Hrvatskoj su odlično reagirali na krizu i suzbili širenje epidemije. Hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa.

 

Radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.

Organizacija rada. U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja. Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Posluživanje hrane i pića. Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, s visokim stolovima i bez njih, uz konzumaciju iz ruke.

Zaposlenik koji poslužuje gosta na vanjskim prostorima samog objekta. Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke.

Posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja. U ovim objektima preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji kada nije potrebno da članovi iz iste obitelji tijekom boravka u ugostiteljskom objektu održavaju razmak od 1,5 m. Preporučuje se da buffet način posluživanja bude proveden tako da postoji pregrada između gostiju i hrane i da jedan zaposlenik poslužuje gostima hranu prema njihovom odabiru. Ostale mjere fizičke udaljenosti vezane uz obiteljske ili druge grupe posjetitelja koje u skupini koriste usluge objekta vrijede kao i za sve druge ugostiteljske objekte.

 

Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja. Odnosi se na prodajno i uslužno osoblje. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, preporučuje se prostorno osigurati razmak od minimalno 1,5 m između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe, odnosno ako je moguće, ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama.

Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola. Prilagođeno epidemiološkoj situaciji trenutno se preporučuje da klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor prozračuje provjetravanjem.

Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Čišćenje i dezinfekcija prostora. Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 m između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača.

Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito prozračivati.

Upute za čišćenje i dezinfekciju prostora dostupne su na sljedećim poveznicama:

Bez oboljelih od bolesti COVID-19: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ciscenje-idezinfekcija-prostorije-bez-oboljelih-od-COVID-19-2.4.2020..pdf

Osobe pod sumnjom ili oboljele od bolesti COVID-19: https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/Ciscenje-i-dezinfekcija-prostora-u-kojima-je-boravila-osoba-pod-sumnjom-COVID-19-2.4.2020..pdf

Ostale opće mjere prevencije širenja bolesti COVID-19 dostupne su na: https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/Dodatne-upute-za-pojedince-kolektive-i-poslodavce.pdf

Dnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika. Osoblje treba u jutarnjim satima prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Maske za lice. Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste. Upute o pravilnom korištenju maski dostupne su na poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Maske-zalice-1.pdf.

Poželjno je da zaposlenici nose i jednokratne zaštitne rukavice.