• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

Ministarstvo turizma financirat će razvoj kupališta i plaža s 25 milijuna kuna

Ivo Čagalj - Pixsell

U javni poziv prvi put uključeno je financiranje studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te upravljanja kvalitetom u turizmu.

Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv kojim financira razvoj javne turističke infrastrukture, primjerice kupališta i plaža, u vrijednosti od 25 milijuna kuna.
Riječ je novcu namijenjenom javnom sektoru za uređenje plaža i kupališta, nastavak izgradnje te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma te izradu projektno-tehničke dokumentacije za žičare, stoji u priopćenju. U javni poziv prvi put uključeno je financiranje studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te upravljanja kvalitetom u turizmu. “Ulaganjem u projekte javne turističke infrastrukture podiže se kvaliteta ukupne turističke ponude za što u dvije godine izdvajamo gotovo 50 milijuna kuna. Od ove godine započeli smo sa sufinanciranjem izrade studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom jer je nužno da destinacije izrade strateške dokumente kako bi se turizam mogao nastaviti razvijati odgovorno i održivo, na zadovoljstvo turista i lokalnog stanovništva”, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli. Izvor financiranja javnog poziva je Fond za razvoj turizma koji se temelji na korištenju sredstava pribavljenih od naknada za koncesije i prodaje zemljišta. Sukladno Odluci Vlade sredstva Fonda koriste isključivo za razvoja javne turističke infrastrukture i očuvanja turističke resursne osnove.

Ministarstvo sufinancira do 80 posto odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta.
Za projekte plaža minimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, a maksimalni iznos potpore 800 tisuća kuna. Za sufinanciranje nastavaka izgradnje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, iznos se kreće od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno 800 tisuća kuna potpore. Sukladno projektu Vlade „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“, Ministarstvo turizma sufinancira i izgradnju, dogradnju, rekonstrukciji ili adaptaciju te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema s minimalno 100 tisuća kuna, a maksimalno 800 tisuća kuna. Ministarstvo i nadalje sufinancira uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta. Novost je sufinanciranje nabavke i postavljanja servisnih stanica za popravak bicikla, nabavka i postavljanje brojača biciklističkog kretanja/prometa te uređenje cikloturističkih odmorišta/vidikovca na cikloturističkim rutama.

Javni poziv otvoren je do 28. lipnja, a više informacija o uvjetima, uključujući potrebne obrasce objavljeno je na službenim web stranicama Ministarstva turizma, pod kategorijom Javni pozivi gdje će biti objavljeni i rezultati javnog poziva.

Izvor: Večernji list

Srodni sadržaj po oznakama
Skip to content