• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

Borba protiv izgaranja na radnom mjestu u ugostiteljstvu

Izgaranje je opasnost za zdravlje na radnom mjestu i gostoljubivost je osjetljivija na njega od većine drugih industrija. Paul Friday, direktor strateških odnosa vodećeg pružatelja kadrovskih službi i platnih lista MHR istražuje kako HR može pomoći zaštititi zaposlenike od stresa prije nego što se spirala izmakne kontroli.

Budite iskreni … bojite li se ikad odlaska na posao? Ostaju li brige od posla sa vama kroz cijeli vikend do točke u kojoj se ne možete opustiti ili uživati?

S vremena na vrijeme svi osjetimo stres. Ali ako se tako osjećate cijeli dan, svakog dana, do točke iscrpljenosti, onda problem nije samo stres. To je profesionalno izgaranje, što je upravo prepoznata kao legitimna medicinska dijagnoza od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). HR će djelovati brzo da popravi nešto što uzrokuje fizičke ozljede zaposlenika, ali što je s njihovim mentalnim zdravljem? To ima i fizički utjecaj. A stres može biti zarazan. Vrijeme je da pobliže pogledate uzroke izgaranja i kako HR može pomoći da se ljudi spase od stresa.

Što je izgaranje i kako to prepoznati?

Izgaranje je kronična iscrpljenost uzrokovana dugotrajnim stresom na radnom mjestu od kojeg se pojedinac nije uspješno upravljao. Simptomi izgaranja su:

1. Osjećaji potrošene energije ili iscrpljenosti.

2. Povećana mentalna udaljenost od posla, osjećaja negativnosti i/ili cinizma povezanih s radnim životom.

3. Smanjena profesionalna učinkovitost.

To nije samo loše za pojedinca koji pati na svom poslu, već i organizacije. To bi moglo značiti smanjenje produktivnosti, povećanje izostanaka i davanje ostavki od strane talentiranih ljudi. Na dubljoj razini, izgaranje bi trebalo podići zvona alarma o kulturi vaše organizacije. Za sve bolesti prouzročene radom potrebno je rješenje na radnom mjestu.

Je li vaša profesija podložnija izgaranju?

Neke profesije prirodno imaju duže sate od drugih. Ugostiteljstvo je klasičan primjer. Industrija je poznata po svojim dugim neosjetljivim satima koji otežavaju zaposlenicima uspostavljanje odgovarajuće ravnoteže radnog života. Kombinirajte to s podijeljenim smjenama, problemima s nedostatkom osoblja, visokim pritiskom i vrućim neprijateljskim radnim okruženjem, možda ne čudi da ugostiteljski sektor pati od najvećeg broja izgaranja zaposlenika i najveće fluktuacije radne snage.

Svi se povremeno borimo da izgledamo kao da je sve pod kontrolom, dok se duboko u sebi osjećamo bespomoćno, možda se pitamo jesmo li dovoljno čvrsti da hakiramo osjećaj izgaranja. Kad rad okupira toliko vremena u našem životu, nemoguće je zaustaviti takva osjećanja da prodru u našu svijest inicirajući potrebu da otkrijemo smisao tko smo. Borba je iscrpljujuća.

Da bi se odgovorilo na izgaranje zaposlenika na radnom mjestu, odgovor je na stvaranju kulture u kojoj će se ljudi osjećati ugodno razgovarati o svom blagostanju na radnom mjestu bez straha od osuđivanja. A gdje svi znaju kako najbolje doprijeti do ljudi koji pokazuju znakove stresa – prije nego što se umota u izgaranje.

Što HR timovi mogu učiniti da pomognu u borbi protiv izgaranja?

HR timovi su u idealnom položaju da preuzmu vodstvo u borbi protiv izgaranja. Evo 5 stvari koje možete učiniti kako biste smanjili stres na radnom mjestu:

Stvorite povelju o dobrobiti – formalni dokument u kojem su navedeni standardi i očekivanja vaše organizacije za dobrobit zaposlenika, pokazuje stvarnu predanost sreći vaših ljudi. Može usmjeriti ciljeve obuke i razvoja i osigurati da se dobrobit zaposlenika razmatra u vrijeme promjena u organizaciji.

Redovito komunicirajte sa svojim timom – redovita 1-2-1 prijava s osobama kojima upravljate može im osigurati “siguran prostor” za razgovor o bilo čemu što im pada na pamet. Također će povećati vjerojatnost da ćete primijetiti promjene u njihovom ponašanju. 1-2-1 prijave mogu se pokrenuti putem interneta za zaposlenike koji rade na daljinu, kako bi se izbjegao osjećaj izoliranosti.

Osposobite ljude da prepoznaju stres i pruže podršku – Nije važno samo da ljudi primijete znakove stresa kod drugih, već i da ljudi sami dijagnosticiraju stres. Što ranije djeluje, to bolje. Redovita obuka o dobrobiti trebala bi biti obvezna za sve osoblje, počevši s njihovim postupkom uključivanja u organizaciju.

Anketirajte svoje zaposlenike o idejama i povratnim informacijama – dobit ćete osjećaj o tome kako zapravo izgleda na nultoj razini, ako možete redovito pratiti raspoloženje i mišljenja radne snage.

Potaknite ljude na korištenje godišnjeg odmora – kada su ljudi pod pritiskom, ponekad se mogu osjećati krivima zbog odmora od posla. Podsjećanje na ljude da koriste svoje puno pravo na pune godišnje odmore pokazuje da cijenite njihov život bez posla.

Vrijeme je da promijenimo način na koji razmišljamo o stresu na radnom mjestu

U idealnom bi svijetu naš radni život bio bez stresa i isključili bismo se čim stignemo kući. Ali ljudska priroda jednostavno nije takva i potpuno je normalno brinuti se za posao kao što to radimo s bilo kojim drugim aspektom našeg života. Ali to ne znači da bi stres trebao biti normaliziran u vašu radnu kulturu. Izgaranje je i ugroza za mentalno zdravlje i fizički problem te pokazuje kako cjelokupna dobrobit ovisi o pozitivnom radnom okruženju. Organizacije imaju obvezu pružiti pozitivno radno okruženje svojim zaposlenicima ili riskirati da postanu vrsta poslodavca za koju nitko ne želi raditi. Zdravi zaposlenici podrazumijevaju zdravije rezultate – pa djelujte odmah da izgaranje postane jedna stvar manje o kojoj trebate brinuti!

Izvor: https://lhmagazine.co.uk

Srodni sadržaj po oznakama

Hvar proglašen najboljim europskim otokom, a hotel Amfora jednim od najboljih resorta

Vodeći svjetski travel magazin Condé Nast Traveller objavio je rezultate nagrada Readers' Choice Awards te...
Pročitaj više »

“Jedini način na koji možete rasti je s ljudima.”

Suočeni s trajnom kadrovskom krizom, operatori ugostiteljskih grupa razvijaju inovativne načine za stjecanje i zadržavanje...
Pročitaj više »
MINT

Cappelli: Hotelijeri najavili rast plaća za 10 posto

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je danas da smanjenje PDV-a na pripremu i usluživanje hrane otvara...
Pročitaj više »
Autor: Odri Ribarović/E.L.S./HRT

Za Uskrs popunjeni hoteli na Kvarneru

Opatija rasprodana! Uskrsni blagdani u Hrvatskoj tradicionalno otvaraju turističku sezonu. Je li sve spremno za...
Pročitaj više »
Skip to content