• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

Europsko hotelsko tržište: prognoza za 2019

JLL

JLL je objavio svoj Izgled za investicije u hotele u 2019. , procjenjujući da će se snažno prekogranično ulaganje u europsko hotelsko tržište – koje je doseglo u 2018. 4,9 milijardi dolara – nastaviti i u 2019. godini.

Očekuje se da će se ukupna ulaganja u Europi, Bliskom istoku i Africi smanjiti na 21,2 milijarde dolara s 22,9 milijardi dolara u 2018. Unatoč političkoj neizvjesnosti, temelji turizma i poslovanja i dalje su solidni zahvaljujući snažnom razvoju infrastrukture u toj regiji, koja će i dalje privlačiti međunarodne ulagače prema snažnim sredstvima i mogućnostima na tim tržištima.

U izvješću se također predviđa da će hotelsko tržište biti potaknuto ponajprije pojedinačnim ugovorima, s tim da se očekuje smanjenje portfelja, s obzirom na značajne količine transakcija te vrste u posljednje dvije godine.
U Njemačkoj i Velikoj Britaniji gotovo 60% projekata za hotelsku industriju, trenutno je u izgradnji i očekuje se da će srednjoročno apsorbirati dodatnu ponudu zbog snažnih prognoza rasta turizma.

Istodobno pojavljuju se novi investitori. Različiti izvori kapitala sve više razmatraju ulaganja u hotelsko tržište, te se očekuje se da će se taj kapital nastaviti kretati na sekundarna tržišta kao što su Portugal i Italija.
Hoteli ulaze i na tržište fleksibilnog radnog prostora. Fleksibilan uredski prostor na tržištu cvate u cijeloj Europi, a hotelski operateri to žele iskoristiti. Preobrazba hotelskih predvorja u komunalne radne prostore inovativan je način za hotelske brandove kako bi maksimizirali potencijal zarade nekretnina, a time i ojačali svoj brand među gostima i široj zajednici.

Philip Ward, izvršni direktor EMEA, JLL Hotels & Hospitality Group, poručio je: „Politička neizvjesnost i nestabilnost na tržištima dionica testirat će raspoloženje ulagača tijekom cijele godine. Međutim, očekujemo da će volumeni hotelskih ulaganja ostati stabilni na razini 2018. zbog atraktivnosti hotela u odnosu na druge sektore. ”

Globalni izgledi
JLL predviđa snažne razine aktivnosti prikupljanja sredstava za hotelske investicije na globalnoj razini. Privatni fondovi zatvorenog tipa nastavit će s ulaganjima u većim razmjerima kako bi učinkovito rasporedili kapital i preusmjerili strategije prema prikupljanju privatnih dugova. Međunarodni kapital čini ključni dio tržišta hotelskih ulaganja, a predviđa se da će se taj trend nastaviti i u 2019. godini, budući da investitori gledaju izvan svojih zemalja radi diversifikacije ulaganja. JLL očekuje da će ulagači nastaviti tražiti ulazak na tržište hotela s obzirom na njegov atraktivan profil prinosa.

Izvor: Turizmoteka/JLL

Srodni sadržaj po oznakama
Skip to content