• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

Novi podaci govore da je turistički kolovoz malo bolji nego lani, a apsolutna su senzacija – domaći gosti

Foto M. ANIČIĆ

Domaći gosti su po dolascima na trećem mjestu, s ostvarenih 258 tisuća dolazaka odnosno čak 16 posto više nego lani, ostvarili su i 2,67 milijuna noćenja ili čak 8 posto više nego lani, po čemu su skočili na drugo mjesto – iza Nijemaca

RIJEKA »Špica špice« je za nama. Podaci pokazuju, kolovoz za sada prati, odnosno nijansu je bolji nego lani. Naime, tijekom ovog mjeseca, zaključno s 18. kolovoza, u Hrvatskoj je ostvareno 3,14 milijuna dolazaka i 20,5 milijuna noćenja. To predstavlja rast od 3,4 posto u dolascima i jedan posto u noćenjima u odnosu na lani. Podaci su to sustava e-visitor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prema kojima je kolovoz, u ovom svom najudarnijem dijelu u laganom porastu od jedan posto noćenja u odnosu na lani.

Nakon »kvrgavog« srpnja, koji je u konačnici statistički ipak ispao solidan, kolovoz je, odnosno njegova prva polovica, kažu turistički djelatnici, prošla sukladno očekivanjima. Novi podaci HTZ-a pokazuju da su najjača tržišta u »špici špice« bila Njemačka, vrlo zanimljivo na drugom mjestu – Hrvatska, potom Slovenija, Italija i Poljska.

Vodeće tržište, ono njemačko, u prvoj polovici kolovoza u laganom je minusu. Naime, u 18 prvih dana kolovoza u Hrvatskoj se odmaralo oko 455 tisuća njemačkih gostiju, što je za jedan posto manje nego lani, s time da su Nijemci ostvarili oko 3,62 milijuna noćenja ili dva posto manje nego lani što obzirom na velike brojke i nije zanemarivo.Turistički prometVrlo zanimljiva je situacija po pitanju drugog najjačeg tržišta.

Početak kolovoza do Vele Gospe tradicionalno je vrijeme ferragosta kada na put kreće najviše Talijana. Lani se već osjetilo da ih je u tom najskupljem terminu bilo manje, a na putovanja Talijana svakako je utjecala i gospodarska situacija u ovoj zemlji.

Ove godine, prema statistici e-visitora, Italija je u ovo vrijeme ferragosta skočila na drugo mjesto, odmah iza Njemačke, po broju dolazaka gostiju koji su stigli na odmor u Hrvatsku. U našoj zemlji se tako u ova dva i pol tjedna odmaralo 376 tisuća talijanskih turista što je jedan posto više nego lani.

Izvor: novilist.hr

 

Srodni sadržaj po oznakama
Skip to content