• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

Šibenik: Započela je prva stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care

proceedwithcare.org

Domaći i svjetski stručnjaci bavit će se pitanjem rastućeg konflikta između prekomjernog turizma te zaštite kulturnog okruženja, povijesnih gradova, spomenika i lokaliteta

 U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku svečano je otvorena prva Međunarodna stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care/ Nastavimo s pažnjom koja se održava u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma. Konferencija se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Ministarstva turizma te uz partnerstvo Grada Šibenika, Hrvatske turističke zajednice i Nacionalnog parka Krka. 

Na početku svečanog otvorenja konferencije, prisutnima se obratila Jelena Skorup, organizatorica konferencije, koja je svoj govor započela glavnim pitanjem konferencije „Zašto trebamo nastaviti s pažnjom?“
„Turizam je jedna o najbitnijih socijalnih i ekonomskih fenomena zadnjih nekoliko desetljeća i pokazuje znatan rast. Zemlje i zajednice imaju priliku promovirati svoj jedinstveni baštinski identitet, s velikom strašću, upravo preko turizma. U zadnjih nekoliko desetljeća neki gradovi i znamenitosti, posebice oni na UNESCO-voj listi Svjetske baštine, došli su u opasnost zbog prevelikog broja posjetitelja koji prelaze njihove kapacitete.“ – istaknula je Jelena Skorup, jedna od organizatorica konferencije.

 

                                                     

Govor su održali i gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić, te predstavnik Ministarstva turizma, državni tajnik Tonči Glavina koji su istaknuli kako se hrvatski gradovi sve više susreću s prekomjernim turizmom te je potrebno na vrijeme poduzimati potrebne radnje kako bi se spriječio fenomen prekomjernog turizma.

 

Članica UNESCO-a i Europa Nostre održala je uvodno predavanje 
Nakon svečanog otvorenja, uvodno predavanje održala je Yonca Erkan, voditeljica UNESCO-ve službe za menadžment i promociju Svjetske baštine s naglaskom na nove medije, ujedno profesorica na Sveučilištu Kadir Has u Istanbulu. Predavanje je održala na temu „Inclusiveness for Sustainability: Multiplicities for Cultural Tourism“.

Kroz svoju bogatu karijeru radila je na mnogim projektima, članica je UNESCO-a i Europa Nostre, a primila je i mnogobrojne svjetske nagrade za svoj rad. 
Misao vodilja konferencije Proceed with Care je „Suživot s turizmom“, a tijekom cijele konferencije obuhvaćene će biti dvije glavne tematske cjeline. Prva će se baviti strategijama i tehnikama projektiranja i planiranja turističkih lokacija i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Druga kategorija odnosi se na komunikacijske strategije i tehnike za implementaciju održivih planerskih i dizajnerskih rješenja gdje će se raspravljati i o strategijama pozicioniranja baštinske turističke destinacije te definiranje njezine brend arhitekture. 
Više o konferenciji: http://proceedwithcare.org/

Izvor: Turizmoteka

 

Srodni sadržaj po oznakama

Može li hrvatski turizam 365?

Tema konferencije jest „Kreativa i nove tehnologije“ U utorak 24. rujna, u zagrebačkom hotelu Sheraton,...
Pročitaj više »

SPIRIT OF RAKIA međunarodna konferencija i izložba o rakiji

Poštovane kolegice i kolege,   pozivamo vas na  prvu po redu “Spirit of Rakia” međunarodnu...
Pročitaj više »
Skip to content