• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

Staničić za Dnevnik: Zahtjevna, ali pozitivna turistička sezona

T.D./P.F/HRT

Turizam na kontinentu ostvaruje dvoznamenkaste stope rasta

Gost Dnevnika HTV-a bio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić koji je govorio o turističkoj sezoni, koja su očekivanja za posezonu, o privatnom iznajmljivanju te projektu Cro – kartica.

Mnogi su ovu turističku sezonu opisali kao najtežu dosad. Neki su zbog minusa u srpnju govorili i o podbačaju.

Staničić kaže da može ocijeniti dosadašnji tijek turističke godine koja još uvijek traje. Mogu s velikim zadovoljstvom konstatirati da u prvih osam mjeseci bilježimo porast turističkog prometa u smislu dolazaka i odlazaka, dolazaka 5%, noćenja gotovo 2%, rekao je.

– Na valu optimizma i pozitivnih turističkih rezultata ulazimo u ovaj dio godine, u takozvanu posezonu. Dobre su najave i za rujan i za listopad. Ukazivali smo još prošle godine da će ova godina biti izuzetno zahtjevna, dodaje Staničić.

Kaže da nema straha za posezonu, rezultati potvrđuju nastojanja i aktivnosti koje smo poduzeli u pravo vrijeme na turističkom tržištu, kroz promotivne aktivnosti, tako smo započeli potkraj kolovoza kampanju za posezonu.

– Nakon toga će uslijediti još jedna kampanja gdje ćemo u prvi plan staviti poslovni turizam, nautički turizam, kulturni turizam. Već sad radimo na pripremi iduće turističke sezone, ističe Staničić.

Ove godine najviše su problema imali privatni iznajmljivači. Ta vrsta smještaja dominira u Hrvatskoj.

– Mislim da je ova godina pokazala ono što stalno naglašavam – treba raditi na kvaliteti. Imamo kvalitetu gdje se ulaže u smještajne kapacitete, u raznolikost turističke ponude. Tamo gdje je ulaganje izostalo tamo problemi postoje. Treba raditi na rasterećenju srpnja i kolovoza. Povezanosti u avio segmentu. Proširiti ponudu i u proizvodima, smatra Staničić.

Najavljen je projekt Cro-kartica. Mnogi se pitaju može li to produljiti sezonu i potaknuti dolazak domaćih turista.

– To je projekt Ministarstva turizma. Ja vjerujem da će Ministarstvo turizma koje intenzivno radi unutar Vlade na tom projektu ubrzo i predstaviti javnosti. S ministarstvom turizma pripremamo jedan novi projekt, gdje ćemo staviti naglasak na pred i posezoni, na promociji domaćeg turizma s obzirom na činjenicu koju smo vidjeli ove godine da nam domaći turizam raste u noćenjima 7% i u dolascima 10%. Vjerujem da će i domaći gosti prepoznati taj potencijal u svim domaćim gradovima, zaključuje Staničić.

Turizam na kontinentu, za razliku od obale, ostvaruje dvoznamenkaste stope rasta. Brojni naši prirodni biseri privlače sve više gostiju. Od Plitvičkih jezera do Rastoka koje, primjerice bilježe rast dolazaka od 12% i noćenja od 14%. Na sezonu se ne žale ni ugostitelji ni iznajmljivači – duž stare ceste prema moru.
Prirodne ljepote u kontinentalnoj Hrvatskoj još su uglavnom neistražene i neotkrivene. S obzirom na ovogodišnje podatke o posjećenosti, to će se u budućnosti itekako promijeniti.

Srodni sadržaj po oznakama
Skip to content