• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

EUSAIR Jadransko-jonska strategija

Održan 12. sastanak Tematske upravljačke skupine za stup 4 – održivi turizam.

„Istra Inspirit“ jedan od primjera za razvoj zajedničke održive turističke prakse 9 zemalja.

Na sastanku tematske upravljačke skupine za održivi turizam Jadransko-jonske strategije (EUSAIR) održanom prošli tjedan, devet zemalja članica potvrđen je popis tzv. vodećih projekata u skladu s dva prioriteta usvojenim u sklopu te teme. Riječ je o razvoju razmolike turističke ponude i održivom i odgovornom turističkom upravljanju kroz koje bi na cijelom području države članice trebale zajednički razvijati održive i tematske rute, poticati uključivanje zajedničkog kulturno naslijeđe dvaju mora u privlačenju turista, ali i unaprijeđenjem suradnje poduzetnika u turizmu u cijeloj makroregiji povećati njihovu uspješnost.

Osim toga Strategija želi razviti zajedničke standarde u obrazovanju za turističke profesionalce i tako potaknuti buduće turističko poduzetništvo prema razvoju koji će zadovoljiti posebne i alternativne turističke programe stvaranjem grupa ponuditelja koji bi trebali sezonu proširiti na cijelu godinu.

Projekt AIR Cultural Routes ili Jadransko-jonski kulturni putevi slijedi tematski prioritet EUSAIR-a za razvoj održivih i tematskih kulturnih ruta i povezivanje kulturnih ruta u EUSAIR-u i svoj fokus stavlja na rješenje potrebe za usklađenom raspodjelom turističkih tokova.

CulTourAir je vodeći projekt koji se bavi potrebom za strukturiranim i usklađenim podacima o potražnji kulturnog turizma u jadransko-jonskoj regiji i potrebi za uspostavom jedinstvenog i usklađenog metodološkog okvira i omogućiti zajedničke regionalne i transnacionalne poduzetničke projekte.

DES_AIR bavi se potrebom usklađivanja programa obuke i obrazovanja za odgovorno integrirano upravljanje turizmom, uspostavljajući master program za upravljanje turizmom, ugostiteljstvo i usluge, dijeljenje istih metodologija i pristupa unutar EUSAIR zemalja.

CRUISAIR je projekt kojemu je cilj produljenje turističke sezone na cijelu godinu boljim upravljanjem destinacijama za krstarenje, obalnim i kontinentalnim destinacijama (uz rijeke i jezera), promocijom i podrškom razvoju  od posebnog interesa u vezi s krstarenjem te ruralnom i alternativnim oblicima turizma;

GREEN MAPPING ili Zelena mapa za jadransko-jonsku regiju – potpora razvoju i pristupu tržištu odgovornim i održivim turističkim destinacijama i poslovanju mikro i malih i srednjih poduzetnika u regiji.

Najavljena je razrada još jedne projektne ideje pod nazivom Cycling Tourism koji bi se oslonio na popularan i rastući cikloturizam, koji bi trebao biti predstavljen u Zagrebu u listopadu. Tim projektom trebalo bi biti povezano područje koje pokriva svih 9 država članica, a uključivat će i tematsku i infrastrukturnu ili prometnu stranu cikloturističkog razvoja u okvirima koji će jamčiti održiv.

 

Dobar istarski primjer jedan od oslonaca

Manuela Hrvatin, u ime Istarske razvojne turističke agencije I.R.T.A.-e predstavila je pred partnerima iz svih 9 zemalja „Priručnik participativnog turizma koji povezuje zajednicu i kulturu storytellingom“. Priručnik, u izdanju Minsitarstva turizma RH, obuhvaća teoretski dio objašnjenja participativnog turizma – uključivanja brojnih dionika u kulturno-turistički proizvod, koji su prisutni u svim fazama – od ideje do realizacije. U njemu se objašnjava tema o kojoj smo već pisali na ovim stranicama – što je storytelling i što možemo očekivati od storytellinga, koji su njegovi koraci i načini.

„Istra Inspirit“ ovime je postao jedan od prvih primjera kako u praksi razmjenjivati znanja i postavljati nove standarde i to na području od oko 70 milijuna stanovnika u 9 zemalja. Osim četiri članice EU – Italije, Slovenije, Hrvatske i Grčke, EUSAIR obuhvaća i 5 država koje nisu članice EU Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i od nedavno i Sjevernu Makedoniju. EUSAIR se nadovezuje na 15-godišnju suradnju unutar jadransko-jonske inicijative i na pomorsku strategiju za Jadransko i Jonsko more Europske komisije iz studenoga 2012. godine

Priručnik je dostupan na adresihttps://mint.gov.hr/UserDocsImages/AAA_2020_ABC/c_dokumenti/200128_prirucnik_PT_hrv.pdf

Srodni sadržaj po oznakama

MINISTAR TURIZMA U ISTRI Zadovoljan rezultatima: ‘Imamo oko milijardu i pol kuna više fiskaliziranog prometa više nego lani’

Ministar turizma Gari Cappelli obišao je nekoliko lokacija u istarskim Balama te rekao da u prvih osam...
Pročitaj više »

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana turizma

Upravni odjel za turizam Istarske županije će 27. rujna obilježiti Svjetski dan turizma u Istri....
Pročitaj više »
HTZ

ODLIČAN NOVI PROMOTIVNI VIDEO ISTRE / LIFE AS IT SHOULD BE IN ISTRIA!

Pod sloganom – Experience life as it should be in Istria!, novi promotion video Istre,...
Pročitaj više »

Ministar Cappelli održao radni sastanak s predstavnicima hotelske industrije

Ministar turizma Gari Cappelli danas je na radnom sastanku s predstavnicima hotelske industrije i kampova...
Pročitaj više »
Skip to content