• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

HBOR – program za kreditiranje obrtnih sredstava

HBOR je, osim moratorija i reprograma obveza, kao novu mjeru poduzetnicima omogućio kreditiranje obrtnih sredstava u suradnji s poslovnim bankama. Osnovne prednosti ove mjere su kamatna stopa već od nula posto na HBOR-ov udio u kreditu te korištenje HBOR-ovog portfeljnog osiguranja kao kolaterala za kredit.

 

Krediti iz programa Obrtna sredstva odobravat će se po modelu podjele rizika s poslovnim bankama – 50 posto iznosa iz izvora HBOR-a po kamatnoj stopi već od nula posto u prvoj godini otplate kredita, a dva posto u drugoj i trećoj godini uz mogućnost da ova kamatna stopa i u sljedećim godinama također bude umanjena (visina kamatne stope ovisi o propisima o dodjeli državnih potpora). Druga polovica iznosa kredita odobrava se iz izvora poslovne banke.

Poduzetnici se sa zahtjevom za ova sredstva trebaju javiti jednoj od deset banaka s kojima HBOR ima dogovorenu suradnju na ovom programu.

Krediti se odobravaju na rok do tri godine, a sredstva mogu koristiti poduzetnici koji imaju posljedice uzrokovane pandemijom COVID – 19 za financiranje tekućeg poslovanja i podmirenje kratkoročnih obveza. Kao instrument osiguranja izvoznici (uključujući i turistički sektor) moći će koristiti portfeljno osiguranje kredita HBOR-a.

 

HBOR-ovo portfeljno osiguranje kao jamstvo za kredit

HBOR-ovo portfeljno osiguranje kao jamstvo do 50 posto ukupnog iznosa odobrenog kredita moći će koristiti poduzetnici iz svih gospodarskih sektora, uključujući i turistički, koji su ostvarili 20 posto prihoda od izvoza u prethodnoj poslovnoj godini. Portfeljno osiguranje omogućit će jednostavnije i brže dobivanje novih kredita za likvidnost. Ove pogodnosti uskoro će moći koristiti i posredni izvoznici (dobavljači izvoznika). Poduzetnici mogu i dalje koristiti programe izvozno-kreditnog osiguranja HBOR-a za odobrenje pojedinačne police osiguranja.

 

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku: https://www.hbor.hr/kreditni_program/obrtna-sredstva-covid-19-mjera/

Srodni sadržaj po oznakama

Državna jamstva poduzetnicima iz sektora turizma i sporta

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je poziv poduzetnicima za korištenje sredstava iz programa državnih potpora...
Pročitaj više »

HBOR produžio trajanje moratorija

Nakon inicijalno odobrenog moratorija na obveze koje dospijevaju do 30.06.2020., HBOR je svojim klijentima kojima...
Pročitaj više »

HBOR – 5,2 milijarde kuna kredita za likvidnost uz HBOR-ovo osiguranje

Korištenjem HBOR-ovog osiguranja portfelja kredita omogućeno je brže i jednostavnije odobrenje novih sredstava za očuvanje...
Pročitaj više »

HBOR: beskamatni krediti malim i srednjim poduzetnicima u turističkim djelatnostima

16. travnja 2020. Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak zaključili su „Sporazum...
Pročitaj više »
Skip to content