U svim objektima u hotelijerskom i turističkom sektoru važno je provoditi i poštivati opće mjere sprječavanje prijenosa infekcija. Svi djelatnici mogu se štiti poštivanjem općih mjera sprječavanja prijenosa infekcija.
U cijelom hotelu važno je osigurati adekvatni i pravilno funkcionirajući sustav ventilacije.
Dostupnost tekuće vode i sapuna u svrhu poštivanja osnovnih higijenskih normi mora biti osigurana.
U hotelu osigurajte laku dostupnost odgovarajućeg potrošnog materijala za sprječavanje infekcija:
- sapun, voda ili alkoholna otopina za dezinfekciju ruku
- toplomjeri
- papirnate maramice
- kirurške maske
- jednokratne rukavice
- vreće za smeće
- tekućine za površinsku dezinfekciju
Turisti, dok god ne pokazuju simptome, ne predstavljaju rizik. Postupanja su istovjetna kao i u razdoblju sezonske gripe. Treba pojačati dezinfekciju zajedničkih prostorija, soba i sanitarnih čvorova, te postaviti obavijest o pripremljenosti hotela na pojavu simptoma kod gostiju u kojima ih mole da u sumnji kontaktiraju djelatnika hotela koji će:
- Obavijestiti nadležnog liječnika/epidemiologa
- Osigurati izolaciju osobe
- Omogućiti osobi sa simptomima sav potreban komfor: dostavu hrane, lijekova i tekućina, te pružanje zdravstvene skrbi na lokaciji ili u najbližem centru.
Uz takve obavijesti i djelatnici i gosti osjećati će se sigurnije. Informiranjem osoblja i opskrba zaštitnim materijalom doprinose organiziranim i mirnim postupcima, čime se sprječavaju situacije širenja panike. Pravilno planiranje, zajedno s učinkovitom prevencijom i informiranjem, osigurat će zdravlje posjetitelja i osoblja, ali i pravilno funkcioniranje objekta.
U ovom trenutku nema ograničenja na rad i primanje gostiju u hotele.
Ispod teksta pronađite Upute za pranje ruku i Smjernice zaštite od koronavirusa