• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

Turizam i siva zona rada – od 1. travnja stižu promjene

Neregistrirana djelatnost, odnosno rad u takozvanoj sivoj zoni – velika je boljka turizma. No novi Zakon o državnom inspektoratu, koji stupa na snagu 1. travnja, to bi trebao promijeniti.

U jedinstvenu službu, kao nekad, objedinjava se 17 inspekcija koje su dosad djelovale unutar 8 ministarstava. Bilo koji inspektor moći će evidentirati rad na crno i na licu mjesta izdati usmenu zabranu. Provjerili smo što na to kažu zadarski turistički djelatnici.

Ugostitelji, iznajmljivači, obrtnici, gotovo svi su imali iskustva s inspekcijama, nekad i s više inspektora u isto vrijeme.

Neugodno im je, kažu, kada im dođu, četiri inspekcije i naprave nered, blokadu na radnom mjestu, pogotovo kad su lokali puni u sred sezone.

Inspekcije moraju raditi svoj posao. Njihovim objedinjavanjem, odnosno ponovnim ustrojem neovisnog Državnog inspektorata, smatraju u Vladi, taj će rad biti učinkovitiji i funkcionalniji. Kada je riječ o području turizma, omogućit će jasniju i konkretniju borbu protiv crne i sive ekonomije.

– Sada osim turističkih inspektora, svi inspektori imaju pravo, između ostaloga ne samo bavljenje neregistirianim objektima nego i onima za koje se sumnja da su neregistrirani i to ovim zakonskim izmjenama mogu vrlo brzo ući u te objekte i rješavati probleme koji su naši najveći u tom dijelu – objašnjava Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Svrha zakonskih izmjena, tvrde to i u resornom Ministarstvu, nije kažnjavanje već podizanje kvalitete usluge. Jer ljude koji se bave ovim poslom treba educirati. Nisu dobro upoznati sa zakonima, propisima, procedurama i u tom smjeru fali više edukacije nego kontrola.

Iako će uvijek biti onih koji će plivati u mutnom, oni koji bi radije plovili čistim morima pozdravljaju ponovni ustroj Državnog inspektorata. Vjeruju, isto tako, ako se mehanizmi unutar novoga aparata dobro uspostave, kako ima nade da se crna ekonomija suzbije.

Autor: Kristina Tartaro/E.L.S./HRT/Turizmoteka

Srodni sadržaj po oznakama
Skip to content