• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

I Tjedan makroregionalnih strategija pod utjecajem rata u Ukrajini

U online izdanju iz Bruxellesa traje Tjedan makroregionalnih strategija EU koji kao godišnje događanje po treći put organizira Europska komisija. Tjedan je otvorio Marc Lamaître, direktor Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku DR Regio, a ovogodišnji slogan je „Angažirajte se, osnažite, razvijajte se“ (Engage, Empower, Evolve), a tri glavne teme su mladi, Europski zeleni plan i društvene promjene. Godina 2022. Europska je godina mladih, stoga je se i prvi dan Tjedna uključio u njezino obilježavanje organiziranjem rasprave na temu odnosa makroregionalnih strategija i mladih.

Društvena promjena u fokusu
Rasprava o društvenoj promjeni i pitanjem kako makroregionalne strategije mogu pozitivno utjecati na društvenu stvarnost obilježila je jučerašnji program. Raspravu je otvorio Sławomir Tokarski, direktor za Europsku teritorijalnu suradnju, makroregije, INTERREG i provedbu programa Europske komisije.
“Čini se da je ova ekstremna situacija u Ukrajini izazvala empatiju i energiju društva. Vidjeli smo kako se društvo brzo i učinkovito mobiliziralo i pružilo pomoć potrebitima. Postoji veliki potencijal koji trebamo iskoristiti da potaknemo društvenu promjenu i regeneriramo naše međuljudske odnose. Puno se govori o obnavljanju prirode ili zemlje, isto se može reći i o ljudskoj prirodi i ljudskim odnosima”, aktualan je bio Tokarski.
Podsjetio je da se u sklopu INTEREG programa Europske teritorijalne suradnje posebna pažnja posvećuje razumijevanju teme društvene promjene te potiču i financiraju projekti s kojima ona zaživi u društvenoj realnosti.
Prof. Ksenija Keča, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju međunarodnog sveučilišta Libertas iz Zagreba, predstavila je projekt „ArhKonTur – Arheološki konceptualno turističko vođenje za mlade i seniore“. ArhKonTur dobar je primjer aktivnosti na području Jadransko-jonske makroregije koji na inovativan način odgovara društvenim izazovima zapošljavanja ranjivih društvenih skupina u području turizma kroz povećanje njihove zapošljivosti i integracije na tržište rada u sektoru turizma. Kroz projekt su izrađeni posebno prilagođeni inovativni programi osposobljavanja i usavršavanja za ciljane specijalističke usluge arheološkog turističkog vođenja, osposobljeni nastavnici i mentori za izvođenje tih programa, a novoizrađene programe završilo je 40 predstavnika ciljanih skupina nezaposlenih mladih do 25 i seniora 54+.

Ukrajinska kriza nastavlja se na pandemijsku
Pandemija Covid 19 već je utjecala na promjene u turizmu, koji se pokazao kao najranjivija grana. Promijenilo se ponašanje turista i njihova očekivanja, a događa se i zaokret od destinacijskog turizma ka motivacijskom turizmu. Jesu li te promjene samo privremena prilagodba ili dugoročni trend, hoće li i koje od njih će opstati i ostati, pokazat će vrijeme.
Zanimljivo pitanje postavljeno je Elisi Ferreira, Povjerenici EK za Koheziju i reforme – Što će se dogoditi s projektima Baltičke makroregionalne strategije u kojima sudjeluju organizacije iz Rusije i Bjelorusije te s projektima Dunavske strategije u kojima sudjeluje Ukrajina? Povjerenica je odgovorila da će se projekti u kojima sudjeluju Rusija i Bjelorusija nastaviti provoditi bez njihovog daljnjeg sudjelovanja, a da će se dodatno pomoći provedbi projekata u kojima sudjeluje Ukrajina kako bi se osiguralo sudjelovanje njezinih organizacija.
Tjedan traje do 11. ožujka, a teme i rasprave možete pratiti online bez posebne registracije putem poveznice https://eumrsweek.tw.events/en/streaming. Priručnik za interpretaciju u arheološkom turizmu možete pogledati ovdje.
Smisao Tjedna je povezivanje ključnih dionika iz resornih ministarstava zemalja uključenih u četiri makroregionalne strategije – Jadranskojonsku, Dunavsku, Alpsku i Baltičku (EUSAIR, EUSDR, EUSALP i EUSBSR), predstavnika institucija Europske unije, istraživačke i akademske zajednice, predstavnika raznih gospodarskih sektora, organizacija civilnog društva i građana i njihovog uključivanja u rasprave o zajedničkom budućem razvoju, razmjenu primjera dobre prakse te doprinos poboljšanju cjelokupnog razumijevanja širokog utjecaja Kohezijske politike na život građana u Europskoj uniji. Hrvatska je dio dvije makroregionalne strategije, Dunavske i Jadransko-jonske, a u potonjoj Ministarstvo turizma i sporta uspješno koordinira temu Održivi turizam na nivou deset zemalja članica.

 

Društvena promjena panelisti

Slawomir Tokarski

Ksenija Keča

Srodni sadržaj po oznakama

Na putu prema održivom nautičkom turizmu: uskoro izdašne potpore za zelenu turističku flotu i dekarbonizaciju hrvatske plovne turističke infrastrukture

NA PUTU PREMA ODRŽIVOM NAUTIČKOM TURIZMU: USKORO IZDAŠNE POTPORE ZA ZELENU TURISTIČKU FLOTU I DEKARBONIZACIJU...
Pročitaj više »

Hrvatska predstavila program jednogodišnjeg predsjedanja EUSAIR-om i AII na inauguracijskoj konferenciji u Zagrebu

Hrvatska je 1. lipnja od Bosne i Hercegovine preuzela predsjedanje Strategijom EU za Jadransku i...
Pročitaj više »

Turizam je više od aktivnosti u slobodno vrijeme i zahtijeva stručnu i kvalificiranu radnu snagu

Nedostatak radne snage u području turizma i njezina neusklađenost s potrebama sektora ključna je tema...
Pročitaj više »

Dva nova stručna priručnika za profesionalce u turizmu

Profesionalci u turizmu na samom kraju još jedne godine turističkog oporavka dobili su dva nova...
Pročitaj više »

EK dodjeljuje bespovratna sredstva i nagrade kroz nekoliko otvorenih centraliziranih natječaja i inicijativa

Za razliku od decentraliziranih poziva na dostavu projektnih prijedloga za bespovratna sredstava Europske unije, o...
Pročitaj više »

MINTS spreman za 7 strateških projekata za održivi turizam u Jadransko-jonskoj regiji

Sezonalnost turističke potražnje zajednički je problem Jadransko-jonske makroregije, održivi i odgovorni turizam kroz diversifikaciju proizvoda...
Pročitaj više »

Tranzicijski put za turizam

Tranzicijski put za turizam: turistički ekosustav prvi u kojem je pokrenut zajednički tranzicijski put jednog...
Pročitaj više »

U Tirani pod motom “EU-Mladi-Razmjena” počeo 7. Forum EUSAIR-a

Pod sloganom „EU-Youth-Exchange / EU-Mladi-Razmjena“ u Tirani je, pred više od tisuću sudionika, otvoren 7.Forum...
Pročitaj više »

Kulturne rute su dobar put prema klimatski neutralnoj turističkoj ponudi

Kulturne rute Vijeća Europe dobar su putokaz kako turističku ponudu učiniti klimatski neutralnijom, rečeno je...
Pročitaj više »

Marie Audren, generalna direktorica HOTREC-a u četvrtak gošća na konferenciji Ministarstva turizma i sporta

Marie Audren, generalna direktorica HOTREC-a u četvrtak, 25. studenoga 2021. gostuje na konferenciji Ministarstva turizma...
Pročitaj više »
Skip to content