• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

Na putu prema održivom nautičkom turizmu: uskoro izdašne potpore za zelenu turističku flotu i dekarbonizaciju hrvatske plovne turističke infrastrukture

NA PUTU PREMA ODRŽIVOM NAUTIČKOM TURIZMU: USKORO IZDAŠNE POTPORE ZA ZELENU TURISTIČKU FLOTU I DEKARBONIZACIJU HRVATSKE PLOVNE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE

Jadransko-jonska regija bogata je morima, ali i unutarnjim plovnim putevima – rijekama i jezerima, koji sve više postaju i važan turistički resurs cjelogodišnjeg nautičkog turizma, a zbog povećanog pritiska na te prirodne resurse, važnost njihove pravovremene zaštite i očuvanja te potreba za uspostavom zelenih infrastrukturnih kapaciteta i održivih upravljačkih modela u nautičkom turizmu postaju prioriteti regionalnih javnih turističkih politika. Zato je bitna suradnja na području cjelokupne Jadransko-jonske regije kroz međusobnu razmjenu informacija, znanja i iskustva, zajednička istraživanja i projekte.  Jedan od oblika takve suradnje ostvaren je kroz EUSAIR konferenciju o održivom nautičkom turizmu na području Jadransko-jonske regije, održanu početkom srpnja u Zagrebu.

Ozelenjava se najbrojnija čarter flota na svijetu

Hrvatska ima najbrojniju čarter flotu na svijetu s preko 5.000 čarter plovila, a predstavlja i najpoželjniju destinaciju za čarter goste na globalnim tražilicama za najam plovila. Slike koje ovih dana dolaze s Jadrana, marina i luka najbolje to potvrđuju.

Prema rezultatima na konferenciji premijerno predstavljenog, šestog po redu, istraživanja Tomas nautika „Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj u 2022. godini“ –  koje Institut za turizam od 2001. godine provodi za potrebe Ministarstva turizma i sporta, nautičari su ne samo brojni, već i izuzetno poželjni gosti, s obzirom na potrošnju tijekom boravka u Hrvatskoj:  60% unajmljuje jahte od hrvatskog čartera, 54% unajmljuje i skipera, pa je čarter turizam jedna od profitabilnijih grana turizma.

Čarter gosti su u prosjeku stari 44 godine, a  57% ih je s primanjima kućanstva višim od 5.000 EUR. Prosječna dnevna potrošnja po osobi je 255 EUR, od čega je 179 EUR vezano uz plovilo. Najviše novih „čarteraša“ u prvom posjetu Hrvatskoj dolazi iz nordijskih zemalja. U mini krstarenjima na manjim plovilima, koja su originalni hrvatski proizvod,  gosti u prosjeku troše dnevno 338 EUR, a u strukturi gostiju dominiraju gosti iz zemalja Beneluksa, Velike Britanije i Skandinavije.

Nautičare najviše smetaju gužve u mjestima posjećenim tijekom plovidbe. Iako prema navedenom istraživanju, nautičari u Hrvatsku dolaze radi ljepote prirode i krajolika,  više od polovice njih,  točnije njih 62%,   i dalje ispušta tankove u more,  čime direktno dugoročno negativno utječu na ključni motiv svog dolaska. To više nije samo posljedica nedostatka infrastrukture, već  informiranosti, svijesti i stavova nautičara. I na pozitivnim promjenama u tom dijelu treba intenzivnije raditi.

Studije Europske komisije i OECD-a Hrvatsku ističu kao zemlju koja je među prvima krenula u uspostavljanje sustavno mjerljivih pokazatelja održivog turizma. Međutim, ne postoji jedinstvena metodologija koja bi mjerila i izmjerila nosive kapacitete cijelog Jadrana, to se tek treba izraditi. Kao jedan od oblika regionalne suradnje nastao unutar 4. tematskog stupa EUSAIR održivi turizam  je i strateški projekt „CruiseAIR“. Projekt ima za cilj pripremu planova upravljanja kruzing destinacijama na području cjelokupne Jadransko-jonske regije.

“Kroz novi Zakon o turizmu unaprijedit ćemo okvir za poticanje ulaganja u turizmu, a po prvi puta će se stvoriti i poseban okvir poticaja za održivu nautiku. Poticat će se projekti u turizmu visoke dodane vrijednosti, koji između ostaloga uključuju i charter flotu kao i djelatnosti smještaja gostiju na plovilima nautičkog turizma za krstarenje i plovila za jednodnevne i višednevne izlete. Radi smanjivanja emisija stakleničkih plinova iz turizma, osigurat će se dekarbonizacija turističke infrastrukture i zelena tranzicija turističke flote. Po prvi puta će se omogućiti korištenje potpora za charter flotu i to za obnavljanje ili kupnju čistih vozila ili vozila s nultom stopom emisije. Omogućit će se i ulaganje u marine, i to prihvatnih kapaciteta za crne tankove u marinama”, iznijela je na konferenciji ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac hrvatski primjer dobre prakse.

Hrvatska je u procesu zelene i digitalne tranzicije i transformacije turizma na načelu održivosti, a Zakonom o turizmu, koji je u pripremi, po prvi puta će se stvoriti poseban okvir izdašnih poticaja i za održivu nautiku. Ovogodišnji javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz nacionalnih izvora „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, u jednom svom dijelu, kroz Mjeru C, pilotirao je i  po prvi  put uključio i plovne objekte za krstarenje. Njima je omogućeno financiranje nabavke uređaja za desalinizaciju i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, tzv. smeđe tankove. Sukladno Odluci o dodjeli bespovratnih sredstava od 26. lipnja, na ukupno odobrenih 30 prijava raspoređeno je 400.176 EUR potpora. Po usvajanju Zakona o turizmu očekuju se znatno izdašnija sredstva iz nacionalnih izvora i EU fondova namijenjena upravo razvoju održivog nautičkog turizma.

Primjeri dobre prakse kad su u pitanju održivost, gospodarenje otpadom, korištenje obnovljivih izvora energije te očuvanje mora i priobalja dolaze iz većine ACI marina, najvećeg sustava marina na Mediteranu, koje sve više uvode najnaprednija održiva tehnološka rješenja. Primjeri dobre prakse dolazi  i iz zaštićenih područja poput nacionalnih parkova ili parkova prirode kroz donošenje i primjenu planova održivog upravljanja tim područjima.

Konferencija Nautički turizam 2

EUSAIR konferenciju o održivom nautičkom turizmu svojim je izlaganjem zatvorio Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta, istaknuvši da „kako bi se potaknule potrebne promjene, svi mi koji se bavimo turizmom moramo svojim primjerom pokazati i biti prvi  u očuvanju mora, rijeka i jezera kroz primjenu načela održivog turizma“.

Konferencija Nautički turizam 3

Srodni sadržaj po oznakama

Hrvatska predstavila program jednogodišnjeg predsjedanja EUSAIR-om i AII na inauguracijskoj konferenciji u Zagrebu

Hrvatska je 1. lipnja od Bosne i Hercegovine preuzela predsjedanje Strategijom EU za Jadransku i...
Pročitaj više »

Turizam je više od aktivnosti u slobodno vrijeme i zahtijeva stručnu i kvalificiranu radnu snagu

Nedostatak radne snage u području turizma i njezina neusklađenost s potrebama sektora ključna je tema...
Pročitaj više »

Dva nova stručna priručnika za profesionalce u turizmu

Profesionalci u turizmu na samom kraju još jedne godine turističkog oporavka dobili su dva nova...
Pročitaj više »

EK dodjeljuje bespovratna sredstva i nagrade kroz nekoliko otvorenih centraliziranih natječaja i inicijativa

Za razliku od decentraliziranih poziva na dostavu projektnih prijedloga za bespovratna sredstava Europske unije, o...
Pročitaj više »

MINTS spreman za 7 strateških projekata za održivi turizam u Jadransko-jonskoj regiji

Sezonalnost turističke potražnje zajednički je problem Jadransko-jonske makroregije, održivi i odgovorni turizam kroz diversifikaciju proizvoda...
Pročitaj više »

Tranzicijski put za turizam

Tranzicijski put za turizam: turistički ekosustav prvi u kojem je pokrenut zajednički tranzicijski put jednog...
Pročitaj više »

U Tirani pod motom “EU-Mladi-Razmjena” počeo 7. Forum EUSAIR-a

Pod sloganom „EU-Youth-Exchange / EU-Mladi-Razmjena“ u Tirani je, pred više od tisuću sudionika, otvoren 7.Forum...
Pročitaj više »

Kulturne rute su dobar put prema klimatski neutralnoj turističkoj ponudi

Kulturne rute Vijeća Europe dobar su putokaz kako turističku ponudu učiniti klimatski neutralnijom, rečeno je...
Pročitaj više »

I Tjedan makroregionalnih strategija pod utjecajem rata u Ukrajini

U online izdanju iz Bruxellesa traje Tjedan makroregionalnih strategija EU koji kao godišnje događanje po...
Pročitaj više »

Marie Audren, generalna direktorica HOTREC-a u četvrtak gošća na konferenciji Ministarstva turizma i sporta

Marie Audren, generalna direktorica HOTREC-a u četvrtak, 25. studenoga 2021. gostuje na konferenciji Ministarstva turizma...
Pročitaj više »
Skip to content