• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

U Tirani pod motom “EU-Mladi-Razmjena” počeo 7. Forum EUSAIR-a

Pod sloganom „EU-Youth-Exchange / EU-Mladi-Razmjena“ u Tirani je, pred više od tisuću sudionika, otvoren 7.Forum EU Strategije za jadransko-jonsku regiju EUSAIR. Ovo godišnje okupljanje deset zemalja članica i predstavnika Europske komisije, prilika je za razmjenu najvažnijih informacija i inicijativa u četiri teme strategije: plavi rast, povezivanja regije, kvalitet okoliša i održivi turizam. Osim domaćina, svoje predstavnike na Forumu imaju sve članice Jadransko-josnke strategije: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.

Forum zajednički organiziraju Europska komisija i Albanija, koja njime završava svoje predsjedanje EUSAIR-om. Kako je 2022. godina Europska godina mladih, a Tirana ovogodišnja europska prijestolnica mladih, najznačajniji fokus Foruma bit će upravo mladi i njihova jača i veća uključenost u ostvarivanje ciljeva Jadransko-jonske strategije. Održat će se i Forum Jadransko-jonskih organizacija mladih i EUSAIR POPRI natjecanje u poslovnim modelima mladih.

Ministarski sastanak naglasio važnost regionalne suradnje

Četiri teme koje su obilježile albansko predsjedavanje EUSAIR-om – Mladi, Europske integracije i Zelena agenda, Turizam i kultura i Povezanost (digitalizacija, transport i infrastruktura) dominirat će programom 7. EUSAIR Foruma. Novost koja će se dodati u ovogodišnjem izdanju bit će revizija EUSAIR-a koja je u tijeku i proširenje Strategije na još jednu novu zemlju sudionicu, San Marino.

Forum su otvorili Megi Fino, zamjenica albanske ministrice europskih i vanjskih poslova i zamjenik predsjednika vlade Albanije Arben Ahmetaj, a video porukom iz Bruxellesa prisutnima se na svečanom otvorenju obratila i Elisa Ferreira, povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme. 

Prvi dan Foruma održan je i 7. ministarski sastanak država članica Jadransko-jonske inicijative (JJI) i EU Strategije za Jadransko-jonsku regiju na kojem je ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova sudjelovala državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić, a u ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije državni tajnik Šime Erlić.

U svom je izlaganju državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula važnost suradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative, koja traje već 22 godine. Podsjetila je kako je RH do sada tri puta predsjedala Jadransko-jonskom inicijativom, i u svakom je predsjedanju dala bitan doprinos jačanju učinkovitosti ovog formata regionalne suradnje. Ponovila je kako RH snažno podupire europsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

Vezano za Strategiju Europske unije za jadransko-jonsku regiju, državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je presudnu važnost uspješnog povezivanja prioriteta strategije s izvorima financiranja u programskog razdoblju 2021.-2027., te pozvala na što skoriji dogovor oko budućeg oblika strukture za potporu upravljanju Strategijom. Naglasila je potrebu usklađivanja Strategije s novim prioritetima i izazovima te predložila razmatranje uključivanja novog tematskog područja vezanog za socijalna pitanja u Strategiju. Na sastanku je usvojena zajednička Deklaracija.

Hrvatska diktira tempo u temi Održivi turizam

Hrvatsku na 7. EUSAIR Forumu predstavlja pet ministarstava: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo kulture, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo turizma i sporta.

Albansko predsjedanje produbilo je dosadašnje napore na promicanju kulturno-turističkih atrakcija EUSAIR regije i promicanju regije kao glavne turističke destinacije, a upravo je hrvatskom Ministarstvu turizma i sporta pripala važna uloga organizacije panel rasprave „Navigation Tourism through Policies and Trends. The Role of Tourism and Culture in the Revision of the EUSAIR Action Plan/ Turizam kroz politike i trendove: uloga turizma i kulture u reviziji Akcijskog plana EUSAIR-a“ u sklopu Foruma.

Panel će pokušat dati odgovor na pitanje koliko i kako mogu podaci istraživanja i inovacije „popločati“ put ka climate friendly, dinamičnoj, kreativnoj kulturnoj ponudi područja Jadransko-jonske strategije te kako kulturne rute mogu doprinijeti i revitalizaciji lokalnih zajednica. Panel će voditi  Nadine Lakhal iz Europske komisije, Uprave za regionalne i urbane politike DG Regio.

7. EUSAIR Forum je zadnje događanje u okviru predsjedanja Republike Albanije Jadransko-jonskom inicijativom/EUSAIR-om. U razdoblju od 1. lipnja 2022. do 31. svibnja 2023. godine predsjedanje preuzima Bosna i Hercegovina.

7 EUSAIR Forum 1

7 EUSAIR Forum 2

7 EUSAIR Forum 3

7 EUSAIR Forum 4

7 EUSAIR Forum DRŽAVNA TAJNICA MVEP Andreja Metelko Zgombić

Srodni sadržaj po oznakama

Na putu prema održivom nautičkom turizmu: uskoro izdašne potpore za zelenu turističku flotu i dekarbonizaciju hrvatske plovne turističke infrastrukture

NA PUTU PREMA ODRŽIVOM NAUTIČKOM TURIZMU: USKORO IZDAŠNE POTPORE ZA ZELENU TURISTIČKU FLOTU I DEKARBONIZACIJU...
Pročitaj više »

Hrvatska predstavila program jednogodišnjeg predsjedanja EUSAIR-om i AII na inauguracijskoj konferenciji u Zagrebu

Hrvatska je 1. lipnja od Bosne i Hercegovine preuzela predsjedanje Strategijom EU za Jadransku i...
Pročitaj više »

Turizam je više od aktivnosti u slobodno vrijeme i zahtijeva stručnu i kvalificiranu radnu snagu

Nedostatak radne snage u području turizma i njezina neusklađenost s potrebama sektora ključna je tema...
Pročitaj više »

Dva nova stručna priručnika za profesionalce u turizmu

Profesionalci u turizmu na samom kraju još jedne godine turističkog oporavka dobili su dva nova...
Pročitaj više »

EK dodjeljuje bespovratna sredstva i nagrade kroz nekoliko otvorenih centraliziranih natječaja i inicijativa

Za razliku od decentraliziranih poziva na dostavu projektnih prijedloga za bespovratna sredstava Europske unije, o...
Pročitaj više »

MINTS spreman za 7 strateških projekata za održivi turizam u Jadransko-jonskoj regiji

Sezonalnost turističke potražnje zajednički je problem Jadransko-jonske makroregije, održivi i odgovorni turizam kroz diversifikaciju proizvoda...
Pročitaj više »

Tranzicijski put za turizam

Tranzicijski put za turizam: turistički ekosustav prvi u kojem je pokrenut zajednički tranzicijski put jednog...
Pročitaj više »

Kulturne rute su dobar put prema klimatski neutralnoj turističkoj ponudi

Kulturne rute Vijeća Europe dobar su putokaz kako turističku ponudu učiniti klimatski neutralnijom, rečeno je...
Pročitaj više »

I Tjedan makroregionalnih strategija pod utjecajem rata u Ukrajini

U online izdanju iz Bruxellesa traje Tjedan makroregionalnih strategija EU koji kao godišnje događanje po...
Pročitaj više »

Marie Audren, generalna direktorica HOTREC-a u četvrtak gošća na konferenciji Ministarstva turizma i sporta

Marie Audren, generalna direktorica HOTREC-a u četvrtak, 25. studenoga 2021. gostuje na konferenciji Ministarstva turizma...
Pročitaj više »
Skip to content