• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

KULTURA 3.0 PRILIKA ZA BOLJE REZULTATE HRVATSKOG KULTURNOG TURIZMA U NOVOM DESETLJEĆU

Cjelokupno kulturno i arheološko naslijeđe Hrvatske nedovoljno je poznato i godišnje privlači do 5 milijuna posjetitelja. Istovremeno, samo talijanski Pompeji godišnje privuku čak 12 milijuna turista. Ova usporedba pokazuje veliki prostor za razvoj posebnih oblika kulturnog turizma u našoj zemlji. To je jedan od zaključaka iznesenih na jučer održanoj završnoj konferenciji projekta ArhKonTur u organizaciji Sveučilišta Libertas, na kojoj je sudjelovala i Alessandra Priante, direktorica za Europu UNWTO.

Hrvatska ima ogroman kulturno-turistički potencijal, a kako bi ga se iskoristilo, treba mijenjati pristup i stvoriti novu vrstu stručnjaka u kulturno-turističkoj interpretaciji.

 

Odgovor na tu potrebu već se događa kroz aktivnosti Ministarstva turizma i sporta, projektnog partnera EUSAIR Facility Point projekta i koordinatora teme Održivi turizam Jadransko-jonske strategije o kojima je izvijestila koordinatorica Senka Daniel. Izrađen je Priručnik participativnog turizma koji povezuje zajednicu i kulturu Storytellingom, a fokus projekta CulTourAIR na poboljšanje postojećeg informacijskog sustava kulturnog turizma olakšat će informirano donošenje odluka na području devet zemalja Jadransko-jonske makroregije.

Stefano Dominioni, direktor Europskog instituta kulturnih ruta rekao je da je Hrvatska svojim aktivnostima od 2016. napravila velik pomak i uključivanjem u projekt Kulturnih ruta Vijeća Europe. To je donijelo dodatnu promociju i povećalo prepoznatljivost postojeće materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Trenutno smo uključeni u 13 međunarodnih ruta, a imamo i inicijative za rute čije ishodište bi bilo u našoj zemlji.

ARHKONTUR 04

„Kultura 3.0 gradi dublji odnos između turista i domaćina na destinaciji baziran na uključivanju gostiju i sukreiranju kulturnih sadržaja“, naglasio je suvremena kretanja u kulturnom turizmu prof. Greg Richards sa Sveučilišta primijenjenih znanosti BREDA iz Nizozemske.

Richards smatra da bi se Hrvatska u vrlo kratkom vremenu mogla pozicionirati kao kulturna destinacija obrazovanjem novih stručnjaka, inovativnom interpretacijom kulturne baštine te korištenjem novih tehnologija i proširene stvarnosti koja gostima omogućava intenzivniji doživljaj materijalne i nematerijalne baštine. Zanimljivo je, ističe Richards, da aplikacije koje izrađuju destinacije prosječno skine tek 1000 korisnika, što znači da se pristup komunikacije s gostom mora mijenjati.

Bettany Hughes, poznata povjesničarka i autorica dokumentarnih TV filmova, istaknula je da dobro ispričana priča za sobom uvijek donosi rezultate. Nakon njenih TV serijala o Egiptu četiri je puta povećan interes Britanaca i booking za to odredište. Njeni živopisni dokumentarni filmovi na poznatim televizijskim mrežama dosežu čak 250 milijuna gledatelja. Najavila je snimanje serije „Čudesna blaga“ uz namjeru da jednu od epizoda posveti Hrvatskoj.

Projekt ArhKonTur odgovara na probleme nedostatka specijalističkih stručnih i pedagoških kompetencija predavača i mentora te pomanjkanja ponude modela edukacije za specifična područja arheološkog turizma. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a izrađena su tri potpuno nova specijalistička programa usavršavanja za ponudu održivog i odgovornog arheološkog turizma, te konceptualnog turističkog vođenja.

Školovanje je završila prva generacija 40 specijalističkih vodiča teže zapošljivih skupina na tržištu rada, mladih do 25 godina i starijih od 54 godine. Izrađen je i priručnik na engleskom i hrvatskom jeziku o trendovima u arheološkom turizmu i interpretacijskom vođenju za sedam izabranih lokaliteta u sedam hrvatskih županija.

Srodni sadržaj po oznakama

Na putu prema održivom nautičkom turizmu: uskoro izdašne potpore za zelenu turističku flotu i dekarbonizaciju hrvatske plovne turističke infrastrukture

NA PUTU PREMA ODRŽIVOM NAUTIČKOM TURIZMU: USKORO IZDAŠNE POTPORE ZA ZELENU TURISTIČKU FLOTU I DEKARBONIZACIJU...
Pročitaj više »

Hrvatska predstavila program jednogodišnjeg predsjedanja EUSAIR-om i AII na inauguracijskoj konferenciji u Zagrebu

Hrvatska je 1. lipnja od Bosne i Hercegovine preuzela predsjedanje Strategijom EU za Jadransku i...
Pročitaj više »

Turizam je više od aktivnosti u slobodno vrijeme i zahtijeva stručnu i kvalificiranu radnu snagu

Nedostatak radne snage u području turizma i njezina neusklađenost s potrebama sektora ključna je tema...
Pročitaj više »

Dva nova stručna priručnika za profesionalce u turizmu

Profesionalci u turizmu na samom kraju još jedne godine turističkog oporavka dobili su dva nova...
Pročitaj više »

EK dodjeljuje bespovratna sredstva i nagrade kroz nekoliko otvorenih centraliziranih natječaja i inicijativa

Za razliku od decentraliziranih poziva na dostavu projektnih prijedloga za bespovratna sredstava Europske unije, o...
Pročitaj više »

MINTS spreman za 7 strateških projekata za održivi turizam u Jadransko-jonskoj regiji

Sezonalnost turističke potražnje zajednički je problem Jadransko-jonske makroregije, održivi i odgovorni turizam kroz diversifikaciju proizvoda...
Pročitaj više »

Tranzicijski put za turizam

Tranzicijski put za turizam: turistički ekosustav prvi u kojem je pokrenut zajednički tranzicijski put jednog...
Pročitaj više »

U Tirani pod motom “EU-Mladi-Razmjena” počeo 7. Forum EUSAIR-a

Pod sloganom „EU-Youth-Exchange / EU-Mladi-Razmjena“ u Tirani je, pred više od tisuću sudionika, otvoren 7.Forum...
Pročitaj više »

Kulturne rute su dobar put prema klimatski neutralnoj turističkoj ponudi

Kulturne rute Vijeća Europe dobar su putokaz kako turističku ponudu učiniti klimatski neutralnijom, rečeno je...
Pročitaj više »

I Tjedan makroregionalnih strategija pod utjecajem rata u Ukrajini

U online izdanju iz Bruxellesa traje Tjedan makroregionalnih strategija EU koji kao godišnje događanje po...
Pročitaj više »
Skip to content