• UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE

Ministarstvo turizma i sporta spremno za prve natječaje iz područja održivog turizma Europske teritorijalne suradnje

Ministarstvo turizma i sporta već više od godinu dana aktivno radi na razvoju strateški važnih projekata za cijelu Jadransko jonsku regiju i bit će spremno za prijavu čim krenu pozivi za financiranje projekata u novoj EU financijskoj perspektivi 2021-2027. Zaključak je to 16. sastanka tematske skupine za Održivi turizam EUSAIR Jadransko jonske makroregionalne strategije u kojoj je Ministarstvo turizma i sporta koordinator tematskog stupa Održivi turizam za devet zemalja članica te je za te aktivnosti zaduženo kao partner na EUSAIR Facility Point projektu.

Jedan takav projekt, pripreman proteklih godinu dana, je i projekt DES AIR, čiji je cilj integrirano održivo upravljanje turističkim destinacijama. Njime se želi doprinijeti jačanju konkurentnosti EUSAIR zemalja povećavanjem kvalitete obrazovanja za integrirano i održivo upravljanje destinacijama, pametnim specijalizacijama, proširenjem raznolikosti turističkih proizvoda, inovacijama i jačanjem ljudskog kapitala kroz razvoj inovativnih i kvalitetnih obrazovnih programa visokog obrazovanja i cjeloživotnog učenja.

Održivost u kurikulumima – forma, moda ili stvarna želja za promjenom?

 „Napredak u obrazovanju u turizmu bio je spor, a održivost je uključena u kurikulum obrazovnih institucija više radi forme ili mode, negoli za stvarnu primjenu i promjenu“, kazala je Renata Tomljenović, stručnjakinja Instituta za turizam. Zaključila je to iz podataka europskih istraživanja o položaju teme održivosti u obrazovnim programima europskih obrazovnih institucija koje su proučavali radi razvoja projektne dokumentacije prijedloga odabranih strateških projekata kroz tematsku upravljačku skupinu za Održivi turizam.

Zadatak Instituta za razvoj međunarodnih odnosa (IRMO) i tvrtke Ecorys je stvaranje baza znanja o održivom turizmu na području Jadransko-jonske makroregije. Po prvi puta je  na regionalnoj razini kreirana baza znanja koja će pratiti inovativne politike upravljanja EUSAIR destinacijama. Preporuke će se moći koristiti za razvoj modela održivog upravljanja, za razvoj inovativnih turističkih proizvoda, za razvoj poduzetničkih modela te za tehnološku podršku poslovnim modelima i obogaćivanje obrazovnih programa za turističke stručnjake.

„Analizirali smo 165 projekata financiranih sredstvima EU fondova, 182 istraživačke institucije i studije, 28 mreža i 19 grupa dionika, a sve to će biti koristan alat u daljnjem razvoju i implementaciji tema i projekata održivog turizma na cjelokupnom jadransko jonskom području“, kazala je Daniela Angelina Jelinčić iz Instituta za razvoj međunarodnih odnosa.

Sljedeći tjedan je Europski tjedan regija i gradova

Nadine Lakhal iz Uprave za regionalne i urbane politike DG Regio Europske komisije najavila je skori početak Europskog tjedna regija i gradova koji se već 19. puta održava u Bruxellesu. Ovogodišnji bogati program na temu „Zajedno za oporavak“ moći će se pratiti i online od 11. do 14. listopada. Europski tjedan regija i gradova (europa.eu)

Europska komisija pokrenula je proces izrade Puta tranzicije turizma/Tourism Transition Pathway. Njime Komisija predstavlja niz mogućih scenarija prijelaznog puta prema otpornijem, održivijem i inovativnijem ekosustavu turizma, zajednički nazvanom „Vizija 2030“. Ti su scenariji opisani u radnom dokumentu koji ilustrira kako se ovaj put može stvoriti nakon oporavka od pandemije COVID-19. Završene su online konzultacije, a završetak cijelog postupka planira se u prosincu 2021 godine.

Europska komisija uspostavila je suradnju između EUROSTAT-a i  četiri najveće i najpopularnije on line platforme Booking, Airbnb, Expadia Group i Tripadvisor. Cilj je upotpunjavanje baze podataka o short-stay boravcima u destinacijama, bolje razumijevanje kolaborativne ekonomije te razvoj evidence-based politika.

Kako do EU novca za turističke projekte

Pripremljen je i javnosti dostupan online vodič kroz EU fondove za financiranje turističkih projekata kroz novo programsko razdoblje 2021-2027. (Guide on EU funding for tourism | Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs (europa.eu)). Korisnicima vodič može pomoći pronaći odgovarajuće financiranje njihovih projekata jer sadrži i poveznice do relevantnih web stranica EU programa s najnovijim informacijama i detaljima o programima. Zainteresirani mogu potražiti i nadahnuće u konkretnim primjerima projekata financiranih iz prethodnih programa EU.

Jelengrad Andrija Rudić slobodno korištenje

Vrata kleti Andrija Rudić slobodno korištenje

Srodni sadržaj po oznakama

Na putu prema održivom nautičkom turizmu: uskoro izdašne potpore za zelenu turističku flotu i dekarbonizaciju hrvatske plovne turističke infrastrukture

NA PUTU PREMA ODRŽIVOM NAUTIČKOM TURIZMU: USKORO IZDAŠNE POTPORE ZA ZELENU TURISTIČKU FLOTU I DEKARBONIZACIJU...
Pročitaj više »

Hrvatska predstavila program jednogodišnjeg predsjedanja EUSAIR-om i AII na inauguracijskoj konferenciji u Zagrebu

Hrvatska je 1. lipnja od Bosne i Hercegovine preuzela predsjedanje Strategijom EU za Jadransku i...
Pročitaj više »

Turizam je više od aktivnosti u slobodno vrijeme i zahtijeva stručnu i kvalificiranu radnu snagu

Nedostatak radne snage u području turizma i njezina neusklađenost s potrebama sektora ključna je tema...
Pročitaj više »

Dva nova stručna priručnika za profesionalce u turizmu

Profesionalci u turizmu na samom kraju još jedne godine turističkog oporavka dobili su dva nova...
Pročitaj više »

EK dodjeljuje bespovratna sredstva i nagrade kroz nekoliko otvorenih centraliziranih natječaja i inicijativa

Za razliku od decentraliziranih poziva na dostavu projektnih prijedloga za bespovratna sredstava Europske unije, o...
Pročitaj više »

MINTS spreman za 7 strateških projekata za održivi turizam u Jadransko-jonskoj regiji

Sezonalnost turističke potražnje zajednički je problem Jadransko-jonske makroregije, održivi i odgovorni turizam kroz diversifikaciju proizvoda...
Pročitaj više »

Tranzicijski put za turizam

Tranzicijski put za turizam: turistički ekosustav prvi u kojem je pokrenut zajednički tranzicijski put jednog...
Pročitaj više »

U Tirani pod motom “EU-Mladi-Razmjena” počeo 7. Forum EUSAIR-a

Pod sloganom „EU-Youth-Exchange / EU-Mladi-Razmjena“ u Tirani je, pred više od tisuću sudionika, otvoren 7.Forum...
Pročitaj više »

Kulturne rute su dobar put prema klimatski neutralnoj turističkoj ponudi

Kulturne rute Vijeća Europe dobar su putokaz kako turističku ponudu učiniti klimatski neutralnijom, rečeno je...
Pročitaj više »

I Tjedan makroregionalnih strategija pod utjecajem rata u Ukrajini

U online izdanju iz Bruxellesa traje Tjedan makroregionalnih strategija EU koji kao godišnje događanje po...
Pročitaj više »
Skip to content